ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Τραμπ και Πενς κατά Δημοκρατικών για την αναστολή λειτουργείας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών

«Πυρά» Τραμπ και Πενς κατά Δημοκρατικών για την αναστολή λειτουργείας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών
REUTERS/Chris Keane

Ο πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπκατηγόρησε σήμερα τους Δημοκρατικούς ότι ευθύνονται για τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επειδή νοιάζονται περισσότερο για «τους παράνομους μετανάστες» παρά για τον στρατό ή την ασφάλεια των συνόρων.

«Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πολύ περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον μεγάλο Στρατό μας ή για την Ασφάλεια στα επικίνδυνα Νότια σύνορα» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια συμφωνία αλλά προτίμησαν να παίξουν το χαρτί του «κλεισίματος» αντί για αυτό», πρόσθεσε.

Η Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει ξανά τις συζητήσεις για το σχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Ο Πενς κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για παράλογη στάση

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, προέτρεψε τους Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύσουν στην Ιρλανδία να «παραμείνουν επικεντρωμένοι στην αποστολή τους», σχολιάζοντας την αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Πενς και τη σύζυγό του Κάρεν στην Αίγυπτο, στον πρώτο σταθμό της τετραήμερης περιοδείας του αντιπροέδρου στη Μέση Ανατολή, έκανε μια στάση στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας για ανεφοδιασμό.

Ο Πενς χαιρέτισε τους Αμερικανούς στρατιώτες στον χώρο του αεροδρομίου. «Θα το επιλύσουμε αυτό στην Ουάσιγκτον. Εσείς, παραμείνετε επικεντρωμένοι στην αποστολή σας», τους είπε αναφερόμενος στο «κλείσιμο» του ομοσπονδιακού κράτους.

Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα, στην οποία τόνιζε ότι «... αντί να επιλύσει τα προβλήματα, η ηγεσία των Δημοκρατικών προτίμησε ένα κλείσιμο που έχει επικίνδυνες συνέπειες για την εθνική άμυνα. Οι ενέργειές τους απόψε (σ.σ. το βράδυ της Παρασκευής, ώρα Ουάσιγκτον) ή μάλλον η απουσία ενεργειών είναι παράλογη».

Στο Κάιρο ο Πενς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και άλλους αξιωματούχους και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ιορδανία όπου θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά Αμπντάλα. Το απόγευμα της Κυριακής θα πάει στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ