ΚΟΣΜΟΣ

Φόρος τιμής του Μπαράκ Ομπάμα στο Μπατακλάν

Φόρος τιμής του Μπαράκ Ομπάμα στο Μπατακλάν
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανουσά Ολάντ αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα REUTERS/Philippe Wojazer

Φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι απέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα μετέβη στο θέατρο Μπατακλάν νωρίς το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια στη γαλλική πρωτεύουσα της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Χινταλγκό, απέθεσε λουλούδια στο χώρο όπου σκοτώθηκαν 90 άνθρωποι από τους οπλισμένους τζιχαντιστές, κατά τη διάρκεια συναυλίας στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα έφτασε στο Παρίσι με το προεδρικό αεροπλάνο λίγο πριν τα μεσάνυχτα σήμερα.

Με ελικόπτερα να υπερίπτανται και την αστυνομία να έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από εκεί που συνέβη το πιο αιματηρό επεισόδιο των επιθέσεων του Παρισιού, η ατμόσφαιρα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγων των μέτρων ασφαλείας, καθώς αναμένεται να συναντηθούν 150 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο.

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook, ο Ομπάμα είπε:

«Είμαι αισιόδοξος για το τι μπορούμε να καταφέρουμε, γιατί έχω ήδη δει την Αμερική να κάνει μεγάλα άλματα προόδου τα τελευταία εφτά χρόνια.»


Πηγή REUTERS/Philippe Wojazer

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους ηγέτες στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

«Αυτό που καθιστά τη συγκέντρωση αυτή διαφορετική είναι ότι πάνω από 180 χώρες έχουν ήδη υποβάλλει σχέδια να μειώσουν τις βλαβερές εκλύσεις που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή,» είπε ο Ομπάμα.

Η επίσκεψη στο θέατρο Μπατακλάν ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή αφού υπήρχαν αρκετές διαδηλώσεις για το κλίμα. Λίγο αργότερα ξέσπασαν ταραχές, καθώς αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η τελευταία εκτόξευσε δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με μπουκάλια και κεριά, στο Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου υπάρχει μνημείο για τα 130 άτομα που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού.

Περισσότεροι από 200 πολίτες οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Καναδά Τζάστιν Τριντό είχε επίσης επισκεφθεί το Μπατακλάν μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός του γαλλόφωνου Κεμπέκ, Φιλίπ Κουιγιάρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ