ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπικό θρίλερ σε εξέλιξη ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ με ρωσικό πλοίο

Κατασκοπικό θρίλερ σε εξέλιξη ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ με ρωσικό πλοίο
CNNi

Το ρωσικό κατασκοπικό πλοίο, Viktor Leonov, εντοπίστηκε περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Γουίλμιγκτον της Νότιας Καρολίνα, να πλέει σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με πηγές του αμερικάνικου στρατού, τις οποίες επικαλείται το CNNi. Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά την αναχώρηση του ίδιου πλοίου από την πρωτεύουσα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Δύο αξιωματούχοι του αμερικάνικου στρατού επεσήμαναν πως το πλοίο παρακολουθείται από το αντιτορπιλικό USS Cole και άλλα ναυτικά πλοιάρια.

Το Viktor Leonov είναι εξοπλισμένο με υψηλής τεχνολογίας κατασκοπικό εξοπλισμό και σχεδιασμένο για να εντοπίζει και καταγραφεί σήματα επικοινωνίας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί στην Καραϊβική, είπε αξιωματούχος άμυνας στο CNNi.

Παραμένει άγνωστο το πού κατευθυνόταν, όμως ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως το κατασκοπικό πλοίο είχε στο παρελθόν ταξιδέψει στην ανατολική ακτή, κοντά στο Cape Canaveral, το King's Bay, το Norfolk και το New London.

Σε όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν αμερικάνικες ναυτικές βάσεις.

Δεύτερος αξιωματούχος ενημέρωσε το CNNi, την προηγούμενη εβδομάδα, πως βάσει ιστορικών καταγραφών, το πλοίο είναι κατά πάσα πιθανότητα σε αποστολή τεσσάρων με έξι μηνών στην ανατολική ακτή, όπου θα διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις.

Το Viktor Leonov έπλευσε κατά μήκος της ανατολικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του περασμένου έτους, παραμένοντας σε διεθνή ύδατα κοντά σε βάσεις των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάρτιο το Viktor Leonov εντοπίστηκε περί τα 20 μίλια νότια της Αμερικανικής ναυτικής υποβρύχιας βάσης Kings Bay στα σύνορα με τη Φλόριντα.

Τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Κονέκτικατ – το πιο απομακρυσμένο σημείο στα βόρεια που έχει φτάσει. Το 2014 και το 2015 είχε κάνει και άλλες τέτοιες «περιπολίες».

Russian spy ship spotted 100 miles off North Carolina coast, by Ryan Browne and Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ