ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης ο Ναρέντρα Μόντι

Νταβός: Ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης ο Ναρέντρα Μόντι
REUTERS/Denis Balibouse

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκε σήμερα ως ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου συνέρχεται η πολιτική και οικονομική ελίτ του πλανήτη για να γιορτάσει την επιστροφή της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι δυνάμεις του προστατευτισμού σηκώνουν κεφάλι απέναντι στην παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι την ώρα που το Νταβός περιμένει την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ συνοδευόμενο από το προσφιλές του σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική».

«Οι δυνάμεις του απομονωτισμού δεν είναι η λύση σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε από το βήμα του Νταβός ο Ινδός πρωθυπουργός προκαταλαμβάνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ που αναμένεται ότι θα επιτεθεί στο ελεύθερο εμπόριο και θα υπεραμυνθεί της πολιτικής προστατευτισμού που ακολουθεί.

Επιβεβαιώνοντας του φόβους του, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες την επιβολή νέων δασμών επί των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, αλλά επίσης και επί των μεγάλων πλυντηρίων που εισάγονται από πολλές ασιατικές χώρες.

Ο Ναρέντρα Μόντι διατύπωσε επίσης την πρόθεσή του «να στρώσει το κόκκινο χαλί» στους ξένους επενδυτές στην Ινδία, η οποία ετοιμάζεται να ξεπεράσει αυτή τη χρονιά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και να γίνει η πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με το Centre for Economics and Business Research.

Είναι η πρώτη ομιλία Ινδού πρωθυπουργού στο Νταβός από το 1997, μία εποχή κατά την οποία «τιτίβιζαν τα πουλιά, και όχι οι άνθρωποι», όπως υπενθύμισε ο Ναρέντρα Μόντι αναφερόμενος στο Twitter.

Τρεις ημέρες πριν από την άφιξή του, ο Ινδός πρωθυπουργός πήρε τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είχε εξάρει τον περασμένο χρόνο την παγκοσμιοποίηση των συναλλαγών και την διεθνή συνεργασία.

Όπως και εκείνος, ο πρωθυπουργός της Ινδίας χρησιμοποίησε τις μεταφορές επικαλούμενος τα λόγια του Γκάντι και ζητώντας να αφεθούν «οι άνεμοι των πολιτισμών όλων των χωρών να μπαίνουν και να βγαίνουν στο σπίτι».

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε επιστήσει την προσοχή για την τάση «του κλεισίματος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο... του αποκλεισμού του ανέμου και της βροχής, αλλά και του αέρα και του φωτός».

Καθαρός ουρανός για την παγκόσμια οικονομία

Όμως, εκεί που το Νταβός ανησυχούσε για τις επιπτώσεις των αμερικανικών εκλογών και του Brexit, αυτή τη χρονιά οι περίπου 3.000 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, απολαμβάνουν την επιστροφή της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο ουρανός αναμένεται καθαρός για την παγκόσμια οικονομία, όπως καθαρός είναι ο ουρανός και στο Νταβός, έπειτα από τις συνεχείς σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χθες την αναθεώρηση προς τα επάνω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, και το ηθικό των μεγάλων επιχειρηματιών έχει ανεβεί στο ουρανό, σύμφωνα με διεθνή έρευνα της PwC.

Μέχρι την Παρασκευή, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ, που έχει όλον τον καιρό να στοχαστεί «πώς θα οικοδομηθεί έναν κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο», που είναι και το φετινό σλόγκαν του Νταβός, έχει και κάθε λόγο να ανοίξει σαμπάνιες στα κοκτέιλ πάρτι και τις δεξιώσεις που θα συνοδεύουν τις εργασίες του Φόρουμ.

Και είναι αυτή η ίδια η ελίτ που θα συγκεντρωθεί στο Νταβός που επωφελείται από το μεγάλο μέρος αυτής της επιστροφής στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία υπενθυμίζει ότι το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο στον κόσμο κατέληξε στα χέρια του 1% του πληθυσμού του πλανήτη.

«Οι ανισότητες είναι εκτός ελέγχου. Οι οικονομίες μας αμείβουν τον πλούτο και όχι τη σκληρή δουλειά. Εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τα ρούχα μας, που συναρμολογούν τα κινητά μας τηλέφωνα και καλλιεργούν τα τρόφιμα που τρώμε, για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία σε φθηνά προϊόντα, αλλά επίσης για την αύξηση των κερδών των εταιρειών και των πλούσιων επενδυτών τους», δήλωσε με αγανάκτηση η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιανίμα απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μεταξύ τους, ο Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της αμερικανικής JPMorgan Chase, ο οποίος θα αμειφθεί με 29,5 εκατομμύρια δολάρια για το 2017, ξαναβρίσκοντας το εισόδημα που είχε πριν από τον χρηματοπιστωτικό κατακλυσμό του 2008.

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε προς τα εμπρός προσποιούμενοι ότι η αυξανόμενη φτώχεια και αδικία δεν έχουν αίτιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες στο Νταβός.

Το απόγευμα το Φόρουμ περιμένει τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ενώ η αυριανή θα είναι μία ευρωπαϊκή ημέρα, με την άφιξη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που κάνει την μεγάλη επιστροφή στη διεθνή σκηνή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ