ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Τουρκία

Δεκάδες συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Osman Orsal

Οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει από τη Δευτέρα 91 πρόσωπα ως ύποπτα για «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται ενώ οι τουρκικές Αρχές έχουν εξαπολύσει σε ολόκληρη τη χώρα σαρωτική επιχείρηση εναντίον χρηστών του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι διανέμουν περιεχόμενα ευνοϊκά για τους Κούρδους μαχητές.

Την Τρίτη, 23 πρόσωπα συνελήφθησαν στη Σμύρνη, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Τσερκέζ Αϊντεμίρ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου από τη Δευτέρα 17 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, 9 στην Άγκυρα και δεκάδες άλλοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκτός από τις συλλήψεις, άρχισε έρευνα σε βάρος τεσσάρων βουλευτών του HDP που κάλεσαν σε διαδήλωση κατά της επίθεσης στη Συρία.

Η αστυνομία εμπόδισε την Κυριακή την πραγματοποίηση δύο διαδηλώσεων κατά της επιχείρησης, τη μία στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνελήφθησαν επτά άτομα, και την άλλη στο Ντιγιάρμπακιρ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτηρούνται αυστηρά στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται τακτικά πρώτη μεταξύ των χωρών που ζητούν την απόσυρση περιεχομένων από το Twitter.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασαν σε ανακοίνωση την ανησυχία τους για την παρουσία τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφων μεταξύ των προσώπων που έχουν συλληφθεί από τη Δευτέρα.

«Αυτός ο νέος καταιγισμός προπαγάνδας, η εντατικοποίηση του κυνηγιού των επικριτικών φωνών και η απουσία συζήτησης για τη στρατιωτική επιχείρηση καταδεικνύουν τον βαθμό της κατάλυσης του πλουραλισμού στην Τουρκία», τονίζει ο Γιόχαν Μπιρ, υπεύθυνος του γραφείου Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ