ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η «Rosie the Riveter», η γυναίκα της πιο φεμινιστικής αφίσας

Πέθανε η «Rosie the Riveter», η γυναίκα της πιο φεμινιστικής αφίσας
Wikipedia

Την τελευταία της πνοή άφησε η Naomi Parker Fraley, η γυναίκα που ενέπνευσε μία από τις μια δημοφιλείς αφίσες του φεμινιστικού κινήματος. Ίσως είναι λίγοι αυτοί που έχουν ακούσει το όνομά της, αλλά το πρόσωπο της είχε γίνει το σύμβολο του κινήματος.

Η Parker Fraley πέθανε σε ηλικία 96 ετών στη Ουάσινγκτον. Ήταν το πρόσωπο της αφίσας που έμεινε γνωστή στην ποπ κουλτούρα ως «Rossie the Riverter». Η αφίσα δημιουργήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κινητοποιήσουν τις γυναίκες ώστε να ξεκινήσουν να εργάζονται σε εργοστάσια, αφού οι άντρες ήταν στο μέτωπο.

Η αφίσα «Rossie the Riverter» γεννήθηκε το 1942 και μία μακιγιαρισμένη γυναίκα με μαντήλι στο κεφάλι και με φόρμα εργασίας ανασηκώνει τα μανίκια της για να δώσει το καλό παράδειγμα. «We can do it» (Μπορούμε να το κάνουμε), είναι το σύνθημα της αφίσας.

Για πολλά χρόνια όλοι πίστευαν ότι η πρωταγωνίστρια της αφίσας ήταν αποκύημα της φαντασίας του καλλιτέχνη J. Howard Miller, όμως 74 χρόνια μετά την κυκλοφορία της αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο.

Την αποκάλυψη της ταυτότητας της «Rossie the Riverter» δημοσίευσε ο ακαδημαϊκός James J. Kimble από το Πανεπιστήμιο Seton Hall του New Jersey σε άρθρο του, που τιτλοφορείται «Rosie’s Secret Identity» (Η μυστική ταυτότητα της Rosie).

«Δεν ήθελα ούτε φήμη, ούτε περιουσία. Αλλά ήθελα να αποκτήσω τη δική μου ταυτότητα», είπε η ίδια η Naomi Parker Fraley στο περιοδικό People.

800px We Can Do It

Wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ