ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση στις καταγγελίες βιασμού στη Γαλλία

Αύξηση στις καταγγελίες βιασμού στη Γαλλία
Pixabay

Αυξήθηκαν, το 2017, οι καταγγελίες για βιασμούς  και σεξουαλικές επιθέσεις στη Γαλλία, κατά 12% και 10% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στο Twitter το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.  

Ο αριθμός των προσφυγών για σεξουαλικές επιθέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 31,5%.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η αύξηση αυτή οφείλεται μάλλον στην αποκάλυψη παλαιότερων περιστατικών, στον απόηχο των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης στις ΗΠΑ και το ντόμινο αποκαλύψεων που ακολούθησε, εντός και εκτός του κινηματογραφικού κλάδου.

Αύξηση και στα θύματα ξυλοδαρμού

Στην έκθεση με τίτλο «Έλλειψη Ασφάλειας και Εγκληματικότητα» καταγράφεται επίσης μια αύξηση (4%) στον αριθμό των θυμάτων επιθέσεων ξυλοδαρμού στις ηλικίες άνω των 15 ετών.

«Ο αριθμός τους πλησιάζει πλέον τα 223.000 θύματα, τον υψηλότερο σε περίοδο 10 ετών», υπογραμμίζει το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μάλλον πολύ υψηλότερος.

Στις περιπτώσεις που ο θύτης δεν ήταν (ή δεν είναι πια) μέλος της οικογένειας, μόνο το 25% έκαναν καταγγελία στην αστυνομία ενώ όταν ο υπαίτιος ήταν συγγενής, το ποσοστό των θυμάτων που μιλούσαν δεν ξεπέρασε το 10%, μεταξύ του 2014 και του 2016.

Συνολικά, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι υπέστησαν σωματική βία στη χώρα, το 2017.

Όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες, το 2017 τα θύματά ήταν 825, ενώ το 2016 ήταν 892 και το 2015 ήταν 872. Μείωση διαπιστώθηκε και στις ένοπλες κλοπές (-3%) και στις κλοπές με την χρήση βίας χωρίς όπλα (-5%) παρά το γεγονός πως οι καταγγελίες για ληστείες αυξήθηκαν κατά 2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ