ΚΟΣΜΟΣ

Ουάιλντερ Πένφιλντ: Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στο μεγάλο νευροχειρούργο

Ουάιλντερ Πένφιλντ: Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στο μεγάλο νευροχειρούργο

Με αφορμή τα 127α γενέθλια του Αμερικανοκαναδού νευρολόγου Ουάιλντερ Πένφιλντ η Google του αφιερώνει το σημερινό της Doodle.

Ο Πένφιλντ θεωρούνταν κάποτε «ο πιο σημαντικός Καναδός εν ζωή» για τις προόδους που είχε επιτύχει στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου νου και τις χειρουργικές τεχνικές για την θεραπεία της επιληψίας.

Είχε σπουδάσει στην Οξφόρδη και το Πρίνστον και πίστευε πως «η μελέτη της ιατρικής είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος». Ο Πένφιλντ ήταν ο πρώτος νευροχειρούργος από το Μόντρεαλ και ίδρυσε το Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ το 1934.

Έως το 1950 είχε πειραματιστεί με διάφορες μεθόδους για να θεραπεύσει τις διαταραχές επιληπτικής κρίσης. Μία εκ των μεθόδων, η χρήση ηλεκτρικών κυμάτων, είχε οδηγήσει σε μία σπουδαία ανακάλυψη: η διέγερση συγκεκριμένων σημείων του μυαλού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ανάκληση μνημών.

Η συνεισφορά του στη μοντέρνα ιατρική εξύψωσε το επίπεδο του Καναδά τόσο στην ιατρική, όσο και στην επιστήμη γενικότερα, ενώ οι ανακαλύψεις του προσέφεραν μία καλύτερη ζωή σε ανθρώπους που υπέφεραν από επιληψία.

Στη συνέχεια της καριέρας του ασχολήθηκε και με τη συγγραφή βιβλίων. Είχε λάβει μετάλλια για την εκπληκτική καριέρα του και συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame της Καναδικής ιατρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ