ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από Νταβός: Οι Ρεπουμπλικανοί θα δεχθούν να δοθεί υπηκοότητα στους Ονειροπόλους

Τραμπ από Νταβός: Οι Ρεπουμπλικανοί θα δεχθούν να δοθεί υπηκοότητα στους Ονειροπόλους
REUTERS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιστεύει ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί που έχουν πάρει σκληρή θέση για τη μετανάστευση θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για την παραχώρηση υπηκοότητας μέσα σε 10 έως 12 χρόνια για τους μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα όταν ήταν παιδιά.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το CNBC, ο Τραμπ είπε πως οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τομ Κότον, Τζον Κόρνιν και Ντέιβιντ Πέρντιου και ο βουλευτής Μπομπ Γκούντιατ θα ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν κάποιες θέσεις για τη μετανάστευση.

«Πραγματικά έχουν μεταβάλει πολύ τη στάση τους, και νομίζω ότι είναι πρόθυμοι να τη μεταβάλουν κι άλλο, όπως κι εγώ», είπε στο CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Θα δούμε. Αν κάνουμε τη σωστή συμφωνία. Νομίζω ότι θα την κάνουν.»

«Αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν πολύ ισχυρή άποψη για την DACA και γενικά για τη μετανάστευση. Και συμβαίνει να νομίζω πως έχουν πολύ δίκιο», είπε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περιέγραψαν σε γενικές γραμμές την Πέμπτη ένα σχέδιο για τη μετανάστευση, μερικές ώρες μετά την ηχογράφηση της συνέντευξης του Τραμπ, όπου θα δίνεται δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας σε έως και 1,8 εκατομμύριο νέους παράτυπους μετανάστες, αλλά θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την κατάργηση μερικών προγραμμάτων νόμιμης μετανάστευσης καθώς και για την οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους με το Μεξικό.

Ο Λευκός Οίκος πρότεινε να διπλασιάσει και πλέον τον αριθμό των «Ονειροπόλων» –των ανθρώπων που εισήλθαν στη χώρα παράτυπα ως παιδιά– που θα προστατεύονται από την απέλαση, χαρακτηρίζοντάς τη μεγάλη παραχώρηση με σκοπό να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μετανάστευση με τους Δημοκρατικούς.

Για να προσελκύσει την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων για τους μετανάστες, αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός τείχους με το Μεξικό όπως ήταν μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ.

«Κοιτάξτε, θα προσπαθήσουμε και θα κάνουμε μια συμφωνία για την DACA», είπε ο Τραμπ. «Έχουμε καλές πιθανότητες να τα καταφέρουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πως χρειαζόμαστε το τείχος, χρειαζόμαστε την ασφάλεια, χρειαζόμαστε την ασφάλεια στα σύνορα. Πρέπει να σταματήσουμε την είσοδο ναρκωτικών.»

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε συγγνώμη γιατί έκανε retweet σε ισλαμοφοβικά βίντεοretweet σε ισλαμοφοβικά βίντεο που είχε αναρτήσει μια βρετανική ακροδεξιά ομάδα.

«Αν μου πείτε ότι είναι φρικτοί άνθρωποι, ρατσιστές άνθρωποι, θα ζητήσω οπωσδήποτε συγγνώμη αν θέλετε να το κάνω», είπε, αναφερόμενος στην εξτρεμιστική ομάδα Britain First.

Τα retweet του σε τρία ισλαμοφοβικά βίντεο που αναρτήθηκαν από τον αντιπρόεδρο αυτού το μικρού κόμματος είχαν προκαλέσει οργή στη Βρετανία.

Ακόμη και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε κάνει λόγο για «λάθος» του Αμερικανού προέδρου, σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ ο οποίος την κάλεσε να επικεντρωθεί «στην ολέθρια ριζοσπαστική τρομοκρατία στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ