ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Φινλανδία: Ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε τη νίκη του

Εκλογές Φινλανδία: Ο απερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε τη νίκη του
LEHTIKUVA/Jussi Nukari via REUTERS

Ο μετριοπαθής πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα ότι επανεξελέγη για νέα εξαετή θητεία αφού εξασφάλισε άνετο προβάδισμα με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

«Εξεπλάγην για αυτή την υποστήριξη. Πρέπει να σκεφθώ πολύ σοβαρά πώς θα ανταποκριθώ», είπε στους δημοσιογράφους ο 69χρονος Νιινίστο.

Με καταμετρημένο περίπου το 86% των ψήφων, ο Νιινίστο, ο οποίος ανήκε αρχικά στο κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (NCP) αλλά διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία ως ανεξάρτητος, κέρδισε το 62,1% των ψήφων έναντι 13,1% του κυριότερου αντιπάλου του, υποψήφιου των Πρασίνων, Πέκα Χααβίστο, ο οποίος παραδέχθηκε τη νίκη του Νιινίστο.

«Ο Νιινίστο κέρδισε καθαρά αυτή την αναμέτρηση, τα θερμά μου συγχαρητήρια», είπε ο Χααβίστο στους δημοσιογράφους.

Η επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας αναμενόταν εξάλλου να είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως λόγω του τρόπου που κατάφερε να ηγηθεί της χώρας ανάμεσα στη Δύση και την γειτονική της Ρωσία σε ένα σκηνικό γεωπολιτικής έντασης.

Από την εκλογή του το 2012 έφερε την Φινλανδία, που αποτελεί πρώην έδαφος της ρωσικής αυτοκρατορίας, κοντά στο ΝΑΤΟ χωρίς παράλληλα να βρεθεί σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και μετά.

Βασική του αποστολή ήταν να θέσει την χώρα υπό την προστασία της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, χωρίς να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ