ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Τραυματισμένες αρκούδες θεραπεύτηκαν από δέρμα ψαριού

Καλιφόρνια: Τραυματισμένες αρκούδες θεραπεύτηκαν από δέρμα ψαριού
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ Pixabay

Οι καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο είχαν τρομακτικό αντίκτυπο τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα της περιοχής. Δύο θηλυκές αρκούδες κατάφεραν να επιβιώσουν της πύρινης λαίλαπας αλλά υπέφεραν από εγκαύματα τρίτου βαθμού. Το δέρμα στις πατούσες τους ήταν κατεστραμμένο και τους προκαλούσε δυσβάσταχτους πόνους.

 

Η κτηνίατρος Jamie Peyton, όταν εξέτασε τις πατούσες των για πρώτη φορά, δήλωσε πως ίσως χρειαστούν έξι ολόκληροι μήνες για να θεραπευτούν εντελώς. Η Peyton έχει ασχοληθεί με εγκαύματα σκύλων και γάτων αρκετές φορές οπότε κατάλαβε αμέσως πως οι δύο αρκούδες είχαν σοβαρό πρόβλημα.

Όμως, το διάστημα των έξι μηνών μετατράπηκε σε μόλις λίγες εβδομάδες, αφού η Peyton αποφάσισε να δοκιμάσει μια θεραπεία, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες: αντί για επιδέσμους χρησιμοποίησε δέρμα ψαριού!

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν ήταν κάτι που η κτηνίατρος σκέφτηκε αμέσως. Σύμφωνα με την ίδια, αρχικά δοκίμασε την «κλασική» μέθοδο: καθάρισε τα εγκαύματα, αφαίρεσε τους νεκρούς ιστούς και έβαλε αλοιφή. Ήξερε όμως πως τα επόμενα δύο σημαντικά βήματα -να καλυφθούν οι πληγές και να ελεγχθεί ο πόνος- θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για αυτούς τους δύο ασυνήθιστους ασθενείς, οι οποίοι έπρεπε να κρατούνται μακριά από τους ανθρώπους όταν δεν ήταν υπό την επήρεια ηρεμιστικών.

Βλέποντας όλα αυτά τα δεδομένα, η Jamie αλλά και όλη η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη θεραπεία των ζώων, αντιλήφθηκαν πως οι αρκούδες έπρεπε να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό. Ειδικά η μία απ’ τις δύο, η οποία όπως έδειξαν κάποιες εξετάσεις, ήταν έγκυος.

Λίγο μετά, η Peyton θυμήθηκε κάποιους επιστήμονες στη Βραζιλία οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει αποστειρωμένο δέρμα ψαριού σε εγκαύματα ανθρώπων. «Σκέφτηκα πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό. Τα δέρματα των ψαριών είναι πολύ αποτελεσματικά και βοηθούν να απαλυνθεί ο πόνος».

Μετά την εφαρμογή του δέρματος, οι αρκούδες σηκώθηκαν σύντομα, σημάδι που έδωσε ελπίδα σε όλους. Οι πατούσες τους θεραπεύτηκαν τόσο σύντομα που οι υπεύθυνοι των άγριων ζώων τις επέστρεψαν πίσω στο περιβάλλον τους, στις 17 Ιανουαρίου.

Η ομάδα της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τα άγρια ζώα, έφτιαξε ένα χώρο από κλαδιά για τις αρκούδες και έναν πιο ευρύχωρο για την έγκυο.

RE2ZXRUERM6RBKLOMYAUVHZDAY


Πηγή: California Department of Fish and Wildlife

ΔΗΜΟΦΙΛΗ