ΚΟΣΜΟΣ

Η καταστροφή αρχαίου ναού της Αφρίν από τουρκικούς βομβαρδισμούς μέσα από εικόνες

Η καταστροφή αρχαίου ναού της Αφρίν από τουρκικούς βομβαρδισμούς μέσα από εικόνες
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ Khalil Ashawi

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους, συριακή πόλη Αφρίν, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε αρχαίο ναό της περιοχής.

Φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν πως το 60% του ναού Αΐν Ντάρα, που χρονολογείται από το 1300 π.Χ. έως το 740 π.Χ. έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σε δήλωση της διεύθυνσης αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης, που μεταδόθηκε από κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης, απευθύνεται έκκληση να ασκηθεί διεθνής πίεση στην Τουρκία «για να εμποδιστεί η στοχοθέτηση αρχαιολογικών και πολιτιστικών τόπων».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως ο ναός εκτέθηκε σε τουρκικό βομβαρδισμό με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές, αλλά όχι θύματα.

Σημειώνεται πως η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας άρχισε πριν από μια εβδομάδα και περιλαμβάνει σφοδρούς βομβαρδισμούς, αλλά περιορισμένη προώθηση του τουρκικού στρατού ή συμμαχικών του, συριακών ανταρτικών οργανώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ