ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς τους Κούρδους και τη συριακή αντιπολίτευση ξεκινούν οι συνομιλίες στο Σότσι

Χωρίς τους Κούρδους και τη συριακή αντιπολίτευση ξεκινούν οι συνομιλίες στο Σότσι
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/SERGEI CHIRIKOV

Οι αντιπροσωπείες των εμπλεκόμενων μερών άρχισαν να καταφθάνουν στο Σότσι της Ρωσίας, παραμονή της συνόδου που έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση της Συρίας, απουσία όμως των κυριότερων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και των Κούρδων.

Η σύνοδος συγκαλείται με πρωτοβουλία της Μόσχας, του κυριότερου συμμάχου της, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη συγκατάθεση της Τεχεράνης και της Άγκυρας. Βασική επιδίωξη είναι να καθοριστεί το νέο Σύνταγμα της Συρίας.

Στο αεροδρόμιο του Σότσι, με την ευκαιρία αυτή, είχαν αναρτηθεί τεράστιες αφίσες που εύχονταν "ειρήνη στον συριακό λαό".

Η Επιτροπή Συριακών Διαπραγματεύσεων (CNS) που εκπροσωπεί τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και οι Κούρδοι, που έχουν μπει στο στόχαστρο μιας επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, γεγονός που εξανεμίζει τις ελπίδες για την επίτευξη απτής προόδου.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες μετά και την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιβεαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η πολιτική διευθέτηση του πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους από το 2011.

Η κυβέρνηση της Συρίας εξάλλου δεν θα εκπροσωπηθεί άμεσα αλλά μέσω κινημάτων και κομμάτων που στηρίζουν τον Άσαντ.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Βιέννης ο Νασρ Χαρίρι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της CNS, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κανείς εκπρόσωπος δεν θα βρεθεί στο Σότσι. "Το καθεστώς επιδιώκει μια στρατιωτική λύση, δεν δείχνει θέληση να δεσμευτεί σε μια σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση", εξήγησε.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν θα πάνε στο Σότσι, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Τουρκία ότι "έχουν συμφωνήσει για την Αφρίν", τον κουρδικό θύλακα στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Περισσότερες από 30 αντάρτικες ομάδες αρνήθηκαν επίσης να δεχτούν τη ρωσική πρόσκληση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Σότσι με το καθεστώς του παρατηρητή", δήλωσε νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, Μαρία Όλσεν. Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ούτε η Γαλλία θα παραστεί στις συνομιλίες αυτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προέβλεψε ότι στο Σότσι δεν θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος "δεδομένου ότι μια σημαντική πλευρά δεν θα βρίσκεται εκεί", αναφερόμενος στη συριακή αντιπολίτευση.

Παρά τις αρνήσεις πάντως, αναμένονται στο Σότσι περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι, διαβεβαίωσε μιλώντας στο πρακτορείο Tass ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ.

Η ρωσική διπλωματία, που είχε την πρωτοβουλία και για τις συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να οργανώσει διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Δύση με τη σειρά της εμφανίζεται επιφυλακτική για αυτή τη νέα πρωτοβουλία της Μόσχας, καθώς φοβάται ότι θα αποδυναμωθούν οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πάντως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Σότσι τον ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ