ΚΟΣΜΟΣ

102 δολάρια για μια φάρσα πλήρωσαν τη γυναίκα που δολοφόνησε τον Κιμ Γιονγκ Ναμ

102 δολάρια για μια φάρσα πλήρωσαν τη γυναίκα που δολοφόνησε τον Κιμ Γιονγκ Ναμ
REUTERS

Συνολικά 102 δολάρια πλήρωσαν την  Σίτι Αϊσίγια, την μία από τις δύο γυναίκες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ετεροθαλή αδερφού του προέδρου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ, τον Ιανουάριο του 2017, προκειμένου να συμμετάσχει σε φάρσα ιαπωνικού σόου.

Αυτό αποκάλυψε, σύμφωνα με το CNNi, ο ανακριτής που συμμετείχε στην έρευνα, στη δίκη των δύο γυναικών που διεξάγεται για την υπόθεση στα ανώτατο δικαστήριο της Μαλαισίας, δίνοντας έτσι βάση στους ισχυρισμούς της γυναίκας, ότι την είχαν εξαπατήσει, καθώς νόμιζε ότι συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή που βιντεοσκοπείτο.

Οι εισαγγελικές αρχές της Μαλαισίας κατηγορούν την 25χρονη Αϊσίγια, καθώς και την 29χρονη συγκατηγορούμενή της Ντοάν Τι Χουόνγκ, ότι εκπαιδεύτηκαν από πράκτορες της Βόρειας Κορέας για να ρίξουν VX, έναν νευροτοξικό παράγοντα που έχει καταχωρηθεί ως όπλο μαζικής καταστροφής, στο πρόσωπο του ετεροθαλή αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα το αρνείται κατηγορηματικά αυτό.

Οι δύο γυναίκες υποστήριζαν εξαρχής στους δικηγόρους και στους συγγενείς τους, ότι είχαν την εντύπωση ότι έριχναν λάδι στο πρόσωπο του Ναμ.

Η συμμετοχή της Αϊσίγια στη φάρσα, ξεκίνησε όταν την παρέλαβε ένας ταξιτζής, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μιας μέρας του Ιανουαρίου, έξω από ένα μπαρ, ανέφερε ο ανακριτής.

Ο ταξιτζής ενημέρωσε την Ινδονήσια γυναίκα για ένα σόου με φάρσες που ανεβαίνουν στο YouΤube στην Ιαπωνία και της έκανε πρόταση να της γνωρίσει τον διοργανωτή.

Στην κατάθεσή του, ο ανακριτής είπε ακόμα ότι πιστεύεται ότι η Αϊσίγια συναντήθηκε με τον ταξιτζή και έναν άλλο άντρα, αργότερα το ίδιο πρωινό, στο εμπορικό κέντρο Pavilion στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Στη συνάντηση της έδειξαν ένα βίντεο της φάρσας, την οποία και πραγματοποίησε τρεις φορές», ανέφερε ο συνήγορος της Αϊσίγια σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ο άντρας τον οποίο συνάντησε, ονόματι “James”, εκτιμάται ότι είναι ο Βορειοκορεάτης Ri Ju U, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν στο δικαστήριο. Ο Ri Ju U είναι ένας από τους τρεις άντρες που εξορίστηκαν αργότερα στην Πιονγκγιάνγκ, τον Μάρτιο του 2017.

Ο ανακριτής είπε ακόμα ότι ο ταξιτζής είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι είχε δει την Αϊσίγια να κάνει τη φάρσα έξω από το εμπορικό. Ωστόσο, όταν τον ρώτησαν πόση ώρα πριν από τη δολοφονία έγιναν οι φάρσες, είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί.

Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου. Εάν κριθούν ένοχες, οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή.

Alleged Kim Jong Nam killer was hired for 'Japanese prank show'

By Ben Westcott and King Chai Woon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ