ΚΟΣΜΟΣ

«Το ταμείον είναι μείον»: Αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν

«Το ταμείον είναι μείον»: Αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα ο Κιμ Γιονγκ Ουν
KCNA/via REUTERS

Ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που είχε αφήσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, στο γιο του και σημερινό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, φέρεται να έχει στερέψει λόγω των φιλόδοξων σχεδίων του 34χρονου να κάνει την χώρα του την ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι αντιμέτωπος με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα χρήματα που έχει στο προσωπικό του ταμείο όλο και λιγοστεύουν. Αυτά, όπως μεταδίδει μεταξύ άλλων Μέσων και η Telegraph, φέρεται να δήλωσαν στο Radio Free Asia, δύο Κινέζοι αξιωματούχοι που έχουν επαφές με υψηλά ιστάμενους Βορειορεάτες.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως η επιθυμία του Κιμ να συμμετάσχει η χώρα του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο στην Pyongyang, της Νότιας Κορέας, είναι μια προσπάθειά του να τονώσει την οικονομία.

Όπως σχολίασε ένας από τους Κινέζους αξιωματούχους που προέβησαν σε αυτές τις αποκαλύψεις:

Οι “θερμές χειρονομίες” της Βόρειας Κορέας προς τη Νότια έχουν μία πρόθεση: να "χρησιμοποιήσουν" τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για τις οικονομικές τους δυσκολίες.

Αυτή είναι μια παλιά πρακτική της Σεούλ, από το 1990 και το 2000, όταν και προσέφερε επιδοτήσεις σε αντάλλαγμα για ειρηνικές σχέσεις. «Θα υπάρξει ανάπτυξη των σχέσεων» εκτιμά ο ίδιος, σημειώνοντας: «Αν ωστόσο δεν ικανοποιηθούν στην Πιονγιάνγκ θα επιδεινωθούν οι δεσμοί Βορρά–Νότου».

Μια από τις πηγές ισχυρίστηκε επίσης πως έχει επαφές με αξιωματούχους του «Γραφείου 39», ενός μυστικού κυβερνητικού οργάνου που ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους «ανεπαρκείς πόρους» της Βόρειας Κορέας.

Πάντως, το ποσό που «κληρονόμησε» ο Κιμ από τον πατέρα του, το 2011, όταν τον διαδέχτηκε, παραμένει άγνωστο.

Ο ίδιος χρηματοδότησε τέσσερις από τις έξι –συνολικά- πυρηνικές δοκιμές της χώρας, ενώ έχει εκτοξεύσει και περισσότερους πυραύλους από τους προκατόχους του (Κιμ Τζονγκ Ιλ και Κιμ Ιλ Σονγκ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποίησε με επιτυχία και την πρώτη εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Νοτιοκορεάτες αναλυτές εκτιμούν ότι οι πυρηνικές δαπάνες ανέρχονται από 1,1 έως 3,2 δισ. δολάρια.

Εκτός αυτών, ο Κιμ έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα στο δρόμο Ryomyong στην Πιονγιάνγκ καθώς και το πολυτελές θέρετρο για σκι, Masikryong και αυτά σε εποχή που ήδη δέχεται σκληρές οικονομικές κυρώσεις από την διεθνή κοινότητα και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ