ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Υπό απειλή και πάλι η Τερέζα Μέι, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Brexit

New York Times: Υπό απειλή και πάλι η Τερέζα Μέι, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Brexit
REUTERS/Toby Melville

Αρκετοί είναι οι επικριτές της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της,  οι οποίοι αμφισβητούν την ηγετική της ικανότητα, ενώ οι πολιτικοί της αντίπαλοι στη Βουλή των Λόρδων επιχειρούν να «σαμποτάρουν» μέρη του σχεδίου της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ηγετική ικανότητα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει αμφισβητηθεί αρκετά συχνά από τότε που έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Πρόσφατα, οι εικασίες σχετικά με το πολιτικό της μέλλον επέστρεψαν, αναφέρει δημοσίευμα των New York Τimes.

Την ώρα που στη Βουλή των Λόρδων άρχισε να συζητείται η ψήφιση δέκα κρίσιμων τροπολογιών στη νομοθεσία περί Brexit, οι δεξιοί επικριτές της Μέι φοβούνται ότι αντί για καθαρό Brexit –το οποίο εκείνοι επιθυμούν-, η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει το “Brino” (Brexit in Name Only”), που σημαίνει Brexit μόνο κατ’όνομα.

Μία από τις τροπολογίες αυτές, αν περάσει, θα ακυρώσει τα σχέδια να ψηφιστεί σε νόμο η ημερομηνία του Brexit, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο να αναβληθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αλλά ούτε οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit είναι ενωμένοι μεταξύ τους, αφού ο πρόσφατος ανασχηματισμός της Μέι πυροδότησε «κόντρα» μεταξύ τους.

Η ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της European Research Group, στην οποία ανήκουν Συντηρητικοί βουλευτές υπέρ του Brexit, από τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ ανησύχησε τον μέχρι σήμερα κορυφαίο Συντηρητικό οπαδό του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Καθώς ο Ρις-Μογκ –εξίσου από τους κορυφαίους οπαδού του σκληρού Brexit- πλασάρεται πλέον ως πιθανός διάδοχος της Μέι, ο Τζόνσον -έτερος διάδοχος της πρωθυπουργού- προσπαθεί να αντιπαρατεθεί, προκαλώντας προβλήματα στη Μέι.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος επιθυμεί διακαώς μια μεταβατική συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί ένα οικονομικά καταστροφικό Brexit τον Μάρτιο του 2019.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Μέι κατάφερε να επιζήσει στη Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι σήμερα κυρίως επειδή θεωρείται ότι συμβιβάζει ένα υπουργικό συμβούλιο διαιρεμένο ανάμεσα σε όσους επιθυμούν ένα σκληρό Brexit και σε όσους επιθυμούν ένα μαλακό. Όσο όμως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, η Μέι θα μπορεί όλο και δυσκολότερα να κάθεται στην μέση, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ