ΚΟΣΜΟΣ

Νεολαία SPD: Ο Σουλτς θα μπορούσε να ψηφιστεί καγκελάριος κυβέρνησης μειοψηφίας

Νεολαία SPD: Ο Σουλτς θα μπορούσε να ψηφιστεί καγκελάριος κυβέρνησης μειοψηφίας
REUTERS/Axel Schmidt

Ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας SPD, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως τα κόμματα της Γερμανίας δεν μπορούν να προχωρήσουν απλά σε νέες εκλογές και πως θεωρεί ότι ο Σουλτς θα μπορούσε να ηγηθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν νέες εκλογές. Δεν έχουμε για το θεαθήναι το Σύνταγμα. Τα κόμματα της Γερμανίας δεν μπορούν απλώς να πουν "και τώρα νέες εκλογές". Εξακολουθούμε να προτιμούμε την λύση της κυβέρνησης μειοψηφίας και εάν η κ. Μέρκελ δεν θέλει να ηγηθεί, μπορεί να αναλάβει κάποιος άλλος. Θεωρώ ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Θα μπορούσε το αργότερο κατά την τρίτη ψηφοφορία να υποβάλει υποψηφιότητα κάποιος άλλος, ο οποίος θα χρειαζόταν την υποστήριξη μεμονωμένων βουλευτών μιας άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να ψηφιστεί ο Μάρτιν Σουλτς», δήλωσε ο Κέβιν Κιούνερτ πρόεδρος της νεολαίας (Jusos) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTL».

Ο χαρισματικός 28χρονος Σοσιαλδημοκράτης επανέλαβε και την απόλυτη άρνησή του να υπερψηφίσει ενδεχόμενη συμφωνία με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) : «Δεν θα υπάρξει συγκατάθεση εκ μέρους μας (για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού) σε αυτή βάση. Η νεολαία του κόμματος τον απορρίπτει για πολύ βασικούς λόγους. Οι διερευνητικές συζητήσεις δεν υπήρξαν καθόλου φιλόδοξες, όπως άλλωστε και η διακυβέρνηση των τελευταίων ετών».

Ο κ. Κιούνερτ είπε επίσης ότι «έχει παρέλθει πλέον η εποχή κατά την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εισέπραττε χειροκροτήματα από παντού όποια απόφαση και αν έπαιρνε. Το ρήγμα διατρέχει πλέον όχι μόνο το κόμμα αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Το SPD πρέπει απλώς να πάρει τώρα την απόφαση. Μόνον έτσι θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη και μάλιστα εκείνων οι οποίοι μας εγκατέλειψαν κατά εκατομμύρια, δηλαδή των ψηφοφόρων μας».

Υπενθυμίζεται ότι η επιρροή της νεολαίας και εν γένει των αντιπάλων της συμμετοχής του SPD σε νέο μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση είναι πολύ μεγάλη.

Στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο του κόμματος σχεδόν ο ένας στου δύο αντιπροσώπους τάχθηκε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ενώ και η ενδεχόμενη συμφωνία μετά τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώνονται θα τεθεί και πάλι σε μια χρονοβόρα ψηφοφορία στη βάση του κόμματος. Η αποδοχή της δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη, διότι η δυσαρέσκεια των μελών του SPD για την ακολουθηθείσα πολιτική κατά την τελευταία τετραετία είναι μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ