ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην τελευταία ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Γερμανία: Στην τελευταία ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον Μεγάλο Συνασπισμό
REUTERS/Hannibal Hanschke

Έτοιμη να προχωρήσει σε «επώδυνους συμβιβασμούς» για να σχηματιστεί κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού δήλωσε ότι είναι η Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς το τέλος τους και φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε συμφωνία με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το Σοσιαλδημοκρατικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ελπίζει να καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το κόμμα του Μάρτιν Σουλτς (SPD), ώστε να μπει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα πολλών μηνών και να επιστρέψει στη σταθερότητα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα «στοίχημα» για την κ. Μέρκελ, η οποία θέλει να διασώσει την πολιτική της καριέρα και να διασφαλίσει την υστεροφημία της.

«Όλοι θα πρέπει να κάνουμε επώδυνους συμβιβασμούς και είμαι έτοιμη για αυτό» είπε η ίδια, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έσπευσε δε, να συμπληρώσει ότι οι εποχές είναι ταραχώδεις και πως ο κόσμος αναμένεται από τα δημοφιλή κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση για το καλό του κόσμου. «Μια κυβέρνηση που θα φέρει σταθερότητα» συμπλήρωσε η ίδια.

Οι διαπραγματεύσεις του κόμματος της Μέρκελ, CDU, του αδελφού Βαυαρικού κόμματος CSU και τους σοσιαλδημοκράτες του SPD ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Κυριακή το βράδυ.

Παρά την πρόοδο, όμως, τα κόμματα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις και τώρα η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, τη Δευτέρα κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή πολιτική. Στόχος, όπως είπε, ήταν να επενδυθούν περισσότερα στην ευρωζώνη για να δοθεί ένα τέλος στην λιτότητα.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης, ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για «μέρα αποφάσεων» ενώ σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από και τίποτε περισσότερο από τον σχηματισμό μιας σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Εργαζόμαστε για την δημιουργία μιας σοβαρής βάσης για τέτοια κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ