ΚΟΣΜΟΣ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Προειδοποιούν μέσω του Πενς οι ΗΠΑ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Προειδοποιούν μέσω του Πενς οι ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έφτασε στη Νότια Κορέα ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/KIM MIN-HEE / POOL

Στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, που έστειλε σαφή πολιτικά μηνύματα.

Ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έφτασε στη Νότια Κορέα για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνει την Παρασκευή (9/2) στην Πιονγκτσάνγκ.

Ο Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Μουν Τζε-ιν, έχοντας σκοπό να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν οι Αγώνες ως προπαγάνδα από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Υπενθυμίζεται πως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 οι αθλητές από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα θα συμμετάσχουν σαν μια ομάδα ενώ θα παραβρεθούν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με κυριότερη πρέσβειρά της την αδερφή του ηγέτη του Βορρά.

Ο πρόεδρος Μουν, από την πλευρά του, είδε ως μια ευκαιρία διπλωματικού ανοίγματος στη Βόρεια Κορέα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, κάτι που ο Πενς και οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να βλέπουν με θετική προοπτική. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν στην Ιαπωνία πριν αναχωρήσει για τη Νότιο Κορέα, και σε δηλώσεις του προειδοποίησε πως οι προηγούμενες προσπάθειες να γίνουν «ανοίγματα» προς τον Βορρά αντιμετωπίστηκαν με «δόλια εξαπάτηση, κούφιες υποσχέσεις και ατελείωτες και κλιμακούμενες προκλήσεις».

Παρόλα αυτά, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο ο Πενς ξεκαθάρισε πως παρά τις διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης Νότιας και Βόρειας Κορέας η συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Σεούλ παραμένει ισχυρή.

Την ίδια τιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, που επίσης βρίσκεται στην Νότια Κορέα και συγκεκριμένα στο Ολυμπιακό χωριό της Γκαντζεουνγκ, σχολίασε πως το ισχυρό μήνυμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας και την ευκαιρία για τη δημιουργία των συνθηκών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία των συνθηκών για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Αυτό είναι το πρωταρχικό γεγονός, είναι επιτακτική ανάγκη. Η Ολυμπιακή εκεχειρία είναι ένα ισχυρό μήνυμα», τόνισε ο Πορτογάλος πολιτικός και διπλωμάτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ