ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν ζητά από τον Πούτιν να ασκήσει επιρροή στη Δαμασκό για τον τερματισμό της κρίσης

Ο Μακρόν ζητά από τον Πούτιν να ασκήσει επιρροή στη Δαμασκό για τον τερματισμό της κρίσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ο Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συζήτησαν για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να προσχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, για το μέλλον της χώρας, την ανοικοδόμηση της μετά την διευθέτηση της συριακής κρίσης, αλλά και θέματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν βόμβες χλωρίου κατά αμάχων, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στην Δαμασκό για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή Γούτα και Ιντλίμπ.

Το Κρεμλίνο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν συζήτησαν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα της αυξανόμενης Γαλλο-ρωσική συνεργασίας στη Συρία, τις προοπτικές ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον τερματισμό της κρίσης, αλλά και για την ανάγκη να δοθεί ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε πρόσκληση του Ρώσου προέδρου να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο και να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογο του για τις εντυπώσεις τους από την πρόσφατη συνάντηση που είχε με γάλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην ανακοίνωση του προεδρικού Μεγάρου, αναφέρεται ότι ο «ο πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να απεμπλακούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την ανοικοδόμηση της ειρήνης , της σταθερότητας και της ενότητας στην Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ