ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Αμπάς: Η Παλαιστίνη θα εξακολουθήσει να επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ

Σύμβουλος Αμπάς: Η Παλαιστίνη θα εξακολουθήσει να επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ
REUTERS/Atef Safadi/Pool

Η Παλαιστίνη θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να προσκρούσει στο βέτο των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ναμπίλ Σάαθ, σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στην αίτησή μας να γίνουμε πλήρες μέλος ακόμη και τώρα, αφού η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε με μεγάλη πλειοψηφία ότι είμαστε κράτος και έχουμε δικαίωμα να είμαστε μέλος (…) Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε (…) Ίσως ο κόσμος βαρεθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασκούν συνέχεια βέτο στην αίτησή μας», επεσήμανε μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik λίγο πριν την επίσκεψη του Αμπάς στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σάαθ πρόσθεσε εξάλλου ότι η Παλαιστίνη εξακολουθεί να έχει επαφές με τις ΗΠΑ, όμως αποκλείει έναν πολιτικό διάλογο μετά την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Υπάρχουν επαφές, όμως είναι πολύ περιορισμένες. Ούτως ή άλλως διαθέτουμε διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον. Η αμερικανική πλευρά έχει απειλήσει ότι θα την κλείσει, όμως δεν το έχει κάνει».

«Όμως δεν έχουμε πολικό διάλογο (…) Απορρίπτουμε κατηγορηματικά και απολύτως τις δηλώσεις του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ για την Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Σάαθ.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του προέδρου Αμπάς επεσήμανε ότι η Παλαιστίνη συνεργάζεται με ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεθνές σχήμα και να προωθηθεί η επίλυση του Μεσανατολικού με βάση τη λύση των δύο κρατών.

«Φυσικά οι ΗΠΑ θα είναι μεταξύ των συμμετεχόντων, όμως θα είναι μία από τις έξι, μία από επτά (…) όπως ήταν η συμφωνία για το Ιράν (…) Τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) όταν ο πρόεδρός μας συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν αυτό θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα».

Τέλος ο Σάαθ σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι ίσως αποφασίσουν να παραδώσουν τον έλεγχο των παλαιστινιακών περιοχών στο Ισραήλ.

Βάσει των τρεχουσών συμφωνιών, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους που ζουν στις ζώνες Α και Β της Δυτικής Όχθης. «Πιστεύω, ναι. Συζητάμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Σάαθ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ