ΚΟΣΜΟΣ

Γκίτα: Ο κυκλώνας που θα «χτυπήσει» την Τόνγκα ίσως να είναι ο ισχυρότερος στη χώρα

Γκίτα: Ο κυκλώνας που θα «χτυπήσει» την Τόνγκα ίσως να είναι ο ισχυρότερος στη χώρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Fernando Castillo

Μία καταιγίδα που αναμένεται να «χτυπήσει» το Βασίλειο των Τόνγκα στον Ειρηνικό ωκεανό θα μπορούσε εύκολα να είναι και η ισχυρότερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το κράτος.

Ο τροπικός κυκλώνας «Γκίτα» υπολογίζεται πως θα χτυπήσει τη Νουκουαλόφα- πρωτεύουσα της Τόνγκα- με πολύ ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα φτάνουν τα 214 χλμ. ανά ώρα καθώς και με βροχοπτώσεις που θα αγγίζουν τα 250 χιλιοστά, τη Δευτέρα. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες φαίνεται πως θα αποτελέσουν ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα για τα επόμενα 24ωρα.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Τόνγκα έχει προειδοποιήσει την κοινωνία πως θα μπορούσε να είναι ένα πολύ άμεσο χτύπημα, ενώ εκπρόσωπος των Αρχών έχει δηλώσει πως ο «Γκίτα» θα μπορούσε να είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

«Ζητούμε από τους ανθρώπους να βρουν καταφύγιο».

Μετεωρολόγος του CNNi αναφέρει πως ο Γκίτα «θα μπορούσε να είναι ο δυνατότερος τροπικός κυκλώνας που έχει χτυπήσει τόσο κοντά στην Τόνγκα τα τελευταία 28 χρόνια».

Η Τόνγκα αποτελείται από 171 νησιά και μόνο τα 45 είναι κατοικημένα. Ο συνολικός της πληθυσμός φτάνει στους 106.000 ανθρώπους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυκλώνας «χτύπησε» τη Σαμόα και την Αμερικανική Σαμόα.

Η πρωθυπουργός της Τόνγκα, Semisi Sika, έκανε λόγο για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα διαρκέσει ένα μήνα. Όταν ο Γκίτα «φύγει» από την Τόνγκα αναμένεται να κινηθεί προς τα Φίτζι και τη Νέα Καληδονία.

180212124443 tc gita graphic 1 exlarge 169


Πηγή: CNNi

CNNi / Tropical Cyclone Gita could be most powerful to ever hit Tonga

ΔΗΜΟΦΙΛΗ