ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στην Αντρέα Νάλες τα «ηνία» των Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Στην Αντρέα Νάλες τα «ηνία» των Σοσιαλδημοκρατών
REUTERS/Hannibal Hanschke

Προσωρινή αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα οριστεί πιθανότατα αύριο, Τρίτη, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται από το SPD.

Μετά την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για το υπουργείο Εξωτερικών και με δεδομένο ότι επρόκειτο να παραιτηθεί μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας επικύρωσης του κυβερνητικού συνασπισμού, πληροφορίες θέλουν την κυρία Νάλες να αναλαμβάνει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος κατά την αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου του, μέχρι την διεξαγωγή συνεδρίου.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με πολλά στελέχη να κατηγορούν την ηγεσία τους ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εν κρυπτώ και μόνο από έναν μικρό κύκλο.

Νωρίτερα, η αδελφή του Μάρτιν Σουλτς, Ντόρις Χαρστ χαρακτήρισε την ηγετική ομάδα του SPD ως «λάκκο με φίδια» και κατηγόρησε την Αντρέα Νάλες και τον Αντιπρόεδρο Όλαφ Σολτς ότι του είπαν ψέματα και τον εξαπάτησαν, ενώ θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως «αποδιοπομπαίο τράγο».

Μιλώντας στην εφημερίδα "Die Welt", η κυρία Χαρστ, μέλος και η ίδια του SPD, άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγετική ομάδα του κόμματος για την συμπεριφορά της έναντι του αδελφού της, ενώ αποκάλυψε ότι και ο αποκλεισμός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την επόμενη κυβέρνηση ήταν στο πνεύμα της συγκεκριμένης ομάδας.

«Η Αντρέα Νάλες, ο Όλαφ Σολτς και άλλοι τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, θέλουν να του φορτώσουν την ευθύνη για όλα», δήλωσε για τον αδελφό της η κυρία Χαρστ.

Η κυρία Χαρστ κατηγόρησε ακόμη τα συγκεκριμένα στελέχη ότι είπαν ψέματα στον αδελφό της και τον εξαπάτησαν. «Γι' αυτό, μετά την επιτυχημένη περίοδό του ως κορυφαίου πολιτικού στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ο λάκκος με τα φίδια του Βερολίνου δεν του ταίριαζε», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ