ΚΟΣΜΟΣ

Σκοπιανό: Όχι σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας

Σκοπιανό: Όχι σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας
ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / EUROKINISSI

«Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας». Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ σε συνέντευξή του στο κανάλι bTV.

Ο κ. Παρβάνοφ χαρακτήρισε θετική την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του πως «οι συνομιλίες αρχίζουν να κατευθύνονται σε λύσεις οποίες είναι αντίθετες με το βουλγαρικό συμφέρον».

Ο ίδιος επεσήμανε πως λύσεις όπως το «Άνω Μακεδονία» ή το «Βόρεια Μακεδονία», είναι «εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος», ενώ, παράλληλα, είπε πως «πάνω απ' όλα αναγνωρίζουμε τη ‘’Μακεδονία’’ με το συνταγματικό της όνομα».

Μάλιστα, ο κ. Παρβάνοφ διευκρίνισε πως παρότι δεν θα αποφασίσει η Βουλγαρία το πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πΔΓΜ η χώρα του έχει λόγο στη υπόθεση. Ζήτησε επίσης να υπάρξει «κάποια ευθυγράμμιση με τη Βουλγαρία».

«Η ονομασία ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Μακεδονία’’ περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας)… η περιοχή του Αιγαίου δεν μας απασχολεί και δεν το σχολιάζουμε. (Το θέμα) πρέπει τουλάχιστον να συζητηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών», σημείωσε ο Βούλγαρος πρώην πρόεδρος.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του για το ζήτημα ο κ. Παρβάνοφ επεσήμανε πως η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσμα πιέσεων «πέραν του ωκεανού», όπως είπε, υπαινισσόμενος τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ