ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν για τη Βόρεια Κορέα

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν για τη Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία αρχείου Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Η Βόρεια Κορέα και ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Τραμπ επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω βήματα για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείου Κορέας.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος «παραπονέθηκε» δημόσια ότι η Μόσχα «δεν βοηθάει καθόλου» με τη Βόρεια Κορέα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters πριν από λίγο καιρό, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά τη Βόρεια Κορέα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι δεν τηρεί τις εν λόγω κυρώσεις, που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι δύο πρόεδροι επικοινώνησαν τηλεφωνικά, μερικές μόλις ώρες μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post για συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Παρόλα αυτά, ο Πενς, που ταξίδεψε στη Νότια Κορέα για να δώσει το «παρών» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ουάσινγκτον θα εντείνει τις πιέσεις στην Πιονγιάνγκ μέχρι να κάνει ένα «σοβαρό βήμα» προς την αποπυρηνικοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε «μπαράζ» πυρηνικών δοκιμών, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ