ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν εξασθενεί τη μάχη κατά του ISIS

Τίλερσον: Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν εξασθενεί τη μάχη κατά του ISIS
REUTERS/Khaled Elfiqi/Pool

Η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, έχει εξασθενήσει τη μάχη εναντίον του ISIS, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Η επίθεση της Άγκυρας, η οποία άρχισε στις 20 Ιανουαρίου, «απέσπασε τον διεθνή συνασπισμό από τη μάχη εναντίον του ISIS στην ανατολική Συρία», αφού «(κουρδικές) δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τον θύλακο της Αφρίν», είπε χαρακτηριστικά ο Τίλερσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κουβέιτ, στο τέλος μιας συνεδρίασης του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

«Είμαστε σε επαφή με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, και πιστεύουμε πως είναι σημαντικό οι Τούρκοι να έχουν συνείδηση των συνεπειών αυτής της επιχείρησης στην κύρια αποστολή μας, που είναι να νικήσουμε το ISIS», πρόσθεσε, σημειώνοντας:

Θα μεταβώ αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα για να συνομιλήσω περισσότερο μαζί τους για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σ' αυτή την ουσιαστικής σημασίας αποστολή.

Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, όμως είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία.

Ο Τίλερσον είχε ήδη εκφράσει την «ανησυχία» του γι' αυτή την επιχείρηση και είχε καλέσει «όλα τα μέρη να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη εναντίον του ISIS».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ