ΚΟΣΜΟΣ

Του έκοψαν το νερό για επτά μέρες - Εργαζόμενοι φυλακής οι ύποπτοι για τον θάνατο φυλακισμένου

Του έκοψαν το νερό για επτά μέρες - Εργαζόμενοι φυλακής οι ύποπτοι για τον θάνατο φυλακισμένου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Faisal Al Nasser

Οι αμερικανικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος τριών εργαζομένων σε φυλακή που είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται στον θάνατο από αφυδάτωση ενός κρατουμένου, ένα σκάνδαλο που φέρνει στο φως το πιο σκοτεινό πρόσωπο του σωφρονιστικού συστήματος των ΗΠΑ.

Επειδή ήταν πολύ θορυβώδης, οι δεσμοφύλακες έκοψαν επί επτά ημέρες το νερό στο κελί του Τέριλ Τόμας, ενός μαύρου ηλικίας 38 ετών, σε φυλακή της κομητείας του Μιλγουόκι, της μεγαλύτερης πόλης της Πολιτείας του Ουισκόνσιν.

Ο Τέριλ Τόμας, ο οποίος έπασχε από διπολικές διαταραχές, βυθίσθηκε σε κατάσταση βαθιάς αδυναμίας και εξέπνευσε στις 24 Απριλίου 2016, αφού έχασε 16 κιλά.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, ποινικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα της περιφέρειας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Μεταξύ των γυναικών κατηγορουμένων είναι μια ιεραρχικά υπεύθυνη, η Νάνσι Έβανς, η οποία κατηγορείται ότι είπε ψέματα και απέκρυψε εσκεμμένα εικόνες βίντεο από το κελί του Τόμας, στο οποίο είχε κοπεί το νερό. Η Έβανς απειλείται με ποινή φυλάκισης άνω των τεσσάρων ετών.

Οι δεσμοφύλακες Κάσκα Μίντορς και Τζέιμς Ράμσει-Γκάι μπορεί να καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης άνω των τριών ετών επειδή εν γνώσει τους εγκατέλειψαν τον Τέριλ Τόμας στην τύχη του.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος κρατικών υπαλλήλων έπειτα από τον θάνατο ενός κρατουμένου. Το γεγονός ότι ασκήθηκαν αυτές οι διώξεις φανερώνει το μέγεθος της βαρβαρότητας που υπήρξε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Χιπτ, ο δικηγόρος της οικογένειας του κρατουμένου.

Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει κατατεθεί, το μέτρο αντιποίνων στη φυλακή αυτή ήταν να κόβεται το νερό στους κρατουμένους, κάτι που αποτελούσε συνήθη πρακτική και ήταν εν γνώσει του τότε σερίφη και των υπευθύνων του ιδρύματος.

Ο γολγοθάς του Τέριλ Τόμας σε μια χώρα με αμφιλεγόμενη σωφρονιστική πολιτική αποκαλύφθηκε χάρη στην έρευνα μιας ανεξάρτητης επιτροπής. Το σκάνδαλο προκάλεσε αντιδράσεις πέρα από τα σύνορα του Ουισκόνσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ