ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο 6,7 εκατ. σε ιδιοκτήτη κτηρίου που κατέστρεψε γκράφιτι

Πρόστιμο 6,7 εκατ. σε ιδιοκτήτη κτηρίου που κατέστρεψε γκράφιτι
YouTube/5Pointz Graffiti Art Center

Πριν περίπου πέντε χρόνια, κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης κτηριακού συγκροτήματος από το Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είχε αποφασίσει να σβήσει όλα τα γκράφιτι που κάλυπταν τους τοίχους της ιδιοκτησίας του.

Για την ακρίβεια, επιθυμούσε να κατεδαφίσει όλο το κτήριο. Απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση 21 καλλιτεχνών που είχαν δημιουργήσει πάνω στους τοίχους, με την υπόθεση να παίρνει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη.

Βέβαια, η απόφαση που προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση ήταν αυτή του δικαστηρίου του Μπρούκλιν, αφού ο δικαστής επιδίκασε αποζημίωση 6.7 εκατομμυρίων δολαρίων στους καλλιτέχνες για τα έργα που έχασαν μαζί με την κατεδάφιση.

Σύμφωνα με δημοσίευση της New York Times, τον περασμένο Νοέμβριο το δικαστήριο αποφάσισε αρχικά πως ο κτηματομεσίτης Τζέρι Βολκόφ παραβίασε το νόμο όταν κατέστρεψε γκράφιτι που σύμφωνα με τον συνήγορο των καλλιτεχνών αποτελούσε «το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο γκράφιτι στον κόσμο».

Οι δικηγόροι του ιδιοκτήτη υποστήριξαν πως τα κτήρια ανήκαν στην ιδιοκτησία του, άρα ήταν στην δικαιοδοσία του να κάνει ό,τι επιθυμεί ο ίδιος. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως η κίνησή του παραβίασε το νόμο περί πνευματικών/καλλιτεχνικών δικαιωμάτων, ο οποίος προστατεύει όλα τα έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί σε δημόσιους χώρους, ακόμη κι αν αυτοί είναι άλλου ιδιοκτήτη.

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφέρει πως η υπόθεση αυτή έφερε αντιμέτωπα δύο ισχυρά «στρατόπεδα» της πόλης: Από τη μία, οι κτηματομεσίτες και από την άλλη οι καλλιτέχνες που πήραν θέση υπέρ των graffiti artists.

«Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι πως η τέχνη που προστατεύεται από το νόμο, πρέπει να εκτιμάται και όχι να καταστρέφεται» σημείωσε στην εφημερίδα ο Έρικ Μπάουμ, ένας εκ των συνηγόρων των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 45 από τα δεκάδες έργα διέθεταν το καλλιτεχνικό «βάρος» ώστε να αξίζουν προστασίας, ενώ για 36 από αυτά έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος V.A.R.A. περί προστασίας καλλιτεχνικού έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ