ΚΟΣΜΟΣ

Μάικ Πενς: Γιατί αγνόησα την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στην τελετή Έναρξης

Μάικ Πενς: Γιατί αγνόησα την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στην τελετή Έναρξης
Yonhap via REUTERS

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται μία παγκόσμια γιορτή ευγενούς άμιλλας και συμφιλίωσης. Όχι, όμως, για όλους...

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, επέλεξε να στείλει "πολιτικό μήνυμα", όπως είπε, με την επιλογή του να αγνοήσει την αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια της τελετής Έναρξης των Χειμερινών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, την περασμένη εβδομάδα.

Κιμ Γιο Γιονγκ, η «πριγκίπισσα» της Πιονγκγιάνγκ

Ο Πενς, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίτζο Άμπε και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Μουν Τζάε-ιν κάθονταν μόλις μερικά μέτρα μακριά από την Κιμ Γιον Γιονγκ – μέλος της υψηλόβαθμης βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

2018 02 11T130547Z 2027100714 RC1AA66556B0 RTRMADP 3 OLYMPICS 2018 NORTHKOREA DIPLOMACY ANALYSIS

REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

«Δεν θεώρησα πως ήταν πρέπον για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν ή να δώσουν προσοχή αυτού του είδους σε κάποιαν που δεν είναι απλώς αδερφή ενός δικτάτορα αλλά η επικεφαλής της προπαγανδιστικής εκστρατείας», τόνισε ο Πενς τον Μάικ Άλεν της αμερικανικής, ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios.

Ο Πενς απέδωσε την απόφασή του να αγνοήσει την Κιμ Γιο Γιονγκ στις καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους πολιτικούς κρατούμενους, την εκτέλεση του Γιανγκ Σονγκ Θαεκ (θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν) και τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ (ετεροθαλούς αδερφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη).

«Αυτά είναι διαβολικά πράγματα που σπανίως βλέπουμε στον κόσμο. Με τη σιωπή μου θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα πως ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει. (...) Θα συνεχίσουμε να τους φέρνουμε προ των ευθυνών τους για το αποτροπιαστικό ρεκόρ καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στον ίδιο τους το λαό», υπερθεμάτισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Για την ιστορία, η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι το πρώτο μέλος της δυναστείας των Κιμ που επισκέπτεται την Νότια Κορέα μετά τη λήξη των εχθροπραξιών του κορεατικού πολέμου, το 1953.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ