ΚΟΣΜΟΣ

Οργανισμός στη Βρετανία προτείνει οι πολίτες κάτω των 55 ετών να πληρώνονται με 11.000 ευρώ

Οργανισμός στη Βρετανία προτείνει οι πολίτες κάτω των 55 ετών να πληρώνονται με 11.000 ευρώ
EPA/ANDY RAIN

Μήπως θα έπρεπε οι πολίτες της Βρετανίας που είναι κάτω των 55 ετών να λαμβάνουν 10.000 στερλίνες (σ.σ. σχεδόν 11.000 ευρώ); Αυτό προτείνει με ανακοίνωσή του ο οργανισμός Royal Society του Λονδίνου (RSA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εύρεση ιδεών γύρω από κοινωνικά προβλήματα.

Ο οργανισμός κάνει λόγο για δύο πληρωμές των 5.000 στερλινών μέσα σε περίπου δύο χρόνια, αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα όλοι οι φόροι θα ελάφρυναν. Αναφέρει πως θα ήταν ένας τρόπος να «αποζημιωθούν» οι εργαζόμενοι για τις αλλαγές που υποφέρουν στον χώρο εργασίας.

Τα χρήματα αυτά θα βοηθούσαν τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου «να επιβιώσουν» στη δεκαετίας του 2020, «καθώς ο αυτοματισμός αντικαθιστά όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας, η κλιματική αλλαγή έχει έρθει και πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την αναγκαία εξισορρόπηση της απασχόλησης με την κοινωνική μέριμνα», αναφέρεται στην έκθεση.

Ίσως έρθουν δύσκολες μέρες για τους Βρετανούς

Σύμφωνα με τον RSA, οι πληρωμές θα γίνουν από ένα βρετανικό κρατικό επενδυτικό ταμείο μέσα σε δύο δόσεις.

Ο Anthony Painter, διευθυντής του Κέντρου Δράσης και Έρευνας της RSA δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι πως πάρα πολλά νοικοκυριά είναι πλέον ευάλωτα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει λάθος χειρισμός σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο αυτοματισμός και το Brexit».

Στην έκθεση του οργανισμού τονίζεται πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους: «Ένας εργαζόμενος με χαμηλές ικανότητες θα μπορούσε να μειώσει τις ώρες εργασίας του και να αποκτήσει δεξιοτεχνίες ώστε να εξελίξει την καριέρα του».

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το δημόσιο χρέος, από εισφορές σε αφορολόγητα εταιρικά περιουσιακά στοιχεία και από επενδύσεις σε έργα μακροχρόνιας υποδομής και θα είναι παρόμοιο με το κεφάλαιο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Νορβηγίας ύψους ενός τρισεκατομμυρίου.

Πληροφορίες από BBC / £10,000 proposed for everyone under 55

ΔΗΜΟΦΙΛΗ