ΚΟΣΜΟΣ

Τζακάρτα: Η… επέλαση των φιδιών και οι λόγοι που την προκάλεσαν

Τζακάρτα: Η… επέλαση των φιδιών και οι λόγοι που την προκάλεσαν
CNNι

Τις πρώτες ημέρες ενός νέου έτους, οι περισσότεροι άνθρωποι υπόσχονται να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τους εαυτούς τους. Κάποιοι βάζουν στόχο να κόψουν το κάπνισμα, άλλοι να χάσουν βάρος ή να προχωρήσουν, γενικώς, σε κάποιου είδους αυτοβελτίωση. Ο Ghufron Arifuddin από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας, όμως, έδωσε μια άλλη υπόσχεση… Να καθαρίσει την αυλή του σπιτιού του αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά από τα σκουπίδια.

Ο λόγος; Τα φίδια! Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει βρει δύο φορές ερπετά στην πίσω αυλή του σπιτιού στην ανατολική Τζακάρτα. Μάλιστα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κόμπρα 1,5 μέτρου!

«Έμεινα με το στόμα ανοιχτό» είπε ο Arifuddin, προσθέτοντας ότι δεν έβλεπε ποτέ φίδια όταν πρωτομετακόμισε στην περιοχή, πριν από αρκετά χρόνια.

Ειδικοί που μίλησαν στο CNNi αναφέρουν ότι οι συναντήσεις με τα φίδια στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Η κακή αποκομιδή των απορριμμάτων σε μια πόλη με 9,5 εκατομμύρια κατοίκους μεταφράζεται στο ότι φίδια και άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερη… επαφή το τελευταίο διάστημα.

cnn4


Πηγή: CNNi

Μια κόμπρα στη γωνία

Άντρες όπως ο Freddy Hanggoro γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να βρεθείς αντιμέτωπος με ένα φίδι μέσα στο σπίτι ή το χώρο εργασίας σου.

Είναι μέλος της οργάνωσης «Sioux Snake Rescue», μια κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν τα φίδια και δέχονται όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα από πολίτες που τα φοβούνται. Όπως είπε στο CNNi, δέχεται τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα κάθε μερικές ημέρες.

Το 2017, η ομάδα με τους 150 εθελοντές είχε μαζέψει περισσότερα από 130 φίδια από σπίτια κατοίκων. Το 2016, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τα 90 τηλεφωνήματα. Πρόσφατα, ο άντρας και ένας φίλος του ταξίδεψαν περίπου 20 χιλιόμετρα, με το ειδικό αγκίστρι που χρησιμοποιείται για να παγιδεύουν τα ερπετά, σε εργοστάσιο στη δυτική Ιάβα.

Εκεί, βρήκαν μια δηλητηριώδη κόμπρα κουλουριασμένη σε μια γωνία του εργοστασίου. Ακινητοποίησε το φίδι και στη συνέχεια το έβαλε μέσα σε μια μαλακή, υφασμάτινη τσάντα και την έδεσε.

«Θα το απελευθερώσουμε κάπου μακριά από τις κατοικημένες περιοχές για να αποφύγουμε μια νέα συνάντηση με ανθρώπους στο μέλλον» δήλωσε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο εάν κάποιος κάνει κάποιος λάθος με ένα φίδι».

Προσθέτει δε, ότι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα φίδια να κάνουν την εμφάνισή τους στις πόλεις ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Μάρτιο, την περίοδο των μουσώνων, όταν οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες και αναγκάζουν τα ερπετά να βγουν από τις κρυψώνες τους.

Το μεγαλύτερο φίδι που έχει πιάσει μέχρι στιγμής η ομάδα είναι ένας πύθωνας έξι μέτρων που κρυβόταν μέσα σε στέγη σπιτιού στη δυτική Τζακάρτα το 2016.

Η τροφική αλυσίδα

Ένας από τους στόχους της «Sioux Snake Rescue» είναι να ενημερώσει τους πολίτες της χώρας για τα φίδια. Σε πόλεις όπως η Τζακάρτα είναι συνηθισμένο οι κάτοικοι να αφήνουν τα σκουπίδια τους ακριβώς έξω από τα σπίτια τους, ειδικά σε περιοχές όπου κατοικούν μη εύπορες οικογένειες. Tα σκουπίδια αυτά προσελκύουν αρουραίους και ποντίκια -τροφή για τα φίδια.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης, Aji Rachmat, εξηγεί: «Εάν μπορούν να βρουν φαγητό γύρω από τα σπίτια των ανθρώπων, εκεί θα πηγαίνουν. Όλα σχετίζονται, γιατί στο τέλος-τέλος όλα έχουν να κάνουν με την τροφική αλυσίδα».

Με τη σειρά του, ο Αmir Hamidi, επικεφαλής του τμήματος ερπετολογίας του Ινστιτούτου επιστημών της Ινδονησίας, εξηγεί ότι ορισμένα είδη, όπως οι πύθωνες, προσαρμόζονται πολύ εύκολα και μπορούν να ζήσουν και σε δάση και στην πόλη.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που οι κάτοικοι της Τζακάρτα δεν σταματήσουν να πετούν απορρίμματα σε μέρη που δεν πρέπει, τότε τα φίδια θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στα σπίτια τους.

Ο Suparno, ένας πυροσβέστης από την περιοχή, δήλωσε ότι οι πυροσβέστες μαζεύουν τακτικά φίδια από σπίτια και δρόμους της Τζακάρτα. Δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, όμως, γιατί η Πυροσβεστική δεν μετράει τα περιστατικά.

Θυμάται, όμως, ότι ο πύθωνας που… συνελήφθη πριν από λίγο καιρό κρυβόταν μέσα σε μια τουαλέτα.

Jakarta's battle with snakes, by Amanda Siddharta

ΔΗΜΟΦΙΛΗ