ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο «μάτι» του κυκλώνα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων μετά τις μυστικές ηχογραφήσεις

Γαλλία: Στο «μάτι» του κυκλώνα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων μετά τις μυστικές ηχογραφήσεις
EPA/EDDY LEMAISTRE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο επίκεντρο της κριτικής έχει μπει ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, μετά τη μετάδοση δηλώσεων που έκανε – και οι οποίες ηχογραφήθηκαν εν αγνοία του – εξαπολύοντας δριμύτατες κατηγορίες εναντίον του Νικολά Σαρκοζί, του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζεράλ Νταρμανέν.

Σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Βοκιέ καταγγέλλει την «παράνομη καταγραφή» της ομιλίας του που έγινε «με μεθόδους ελάχιστα δεοντολογικές» και αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αφορμή στάθηκαν τα ηχογραφημένα αποσπάσματα δηλώσεών του που μεταδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από την εκπομπή Quotidien του τηλεοπτικού καναλιού TMC. Ο ηγέτης της γαλλικής κεντροδεξιάς, μιλώντας σε σπουδαστές μιας εμπορικής σχολής της Λιόν, ακούγεται να λέει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα των μελών της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια των υπουργικών συμβουλίων για να ελέγχει τα μηνύματα».

Δηλώνει επίσης «απόλυτα βέβαιος» ότι ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι συνεργάτες του «συνέβαλαν τα μέγιστα για να δημιουργηθεί ο πυρήνας που γκρέμισε» τον Φρανσουά Φιγιόν, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές.

Όσο για τον υπουργό Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό αλλά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι «ήξερε τι έκανε» και «θα πέσει».

Ο Βοκιέ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν «σε μια ελεύθερη συζήτηση με σπουδαστές, συχνά με χιουμοριστικό τόνο» και ότι στόχος ήταν να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις για τις φημολογίες που μαστίζουν την πολιτική ζωή.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πρόεδρος «διαψεύδει επισήμως αυτήν τη γελοία ιστορία περί παρακολουθήσεων» και ότι ο Βοκιέ «του ζήτησε συγγνώμη» για όσα ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ