ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός ακαδημαϊκός καταδικάστηκε σε 32 χρόνια φυλάκισης για παιδοφιλία

Βρετανός ακαδημαϊκός καταδικάστηκε σε 32 χρόνια φυλάκισης για παιδοφιλία
EPA / NCA / HANDOUT

Βρετανός ακαδημαϊκός ερευνητής τιμωρήθηκε σε 32 χρόνια φυλάκισης για μία σειρά «διεστραμμένων και σαδιστικών» εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εκβιασμού και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο Matthew Falder είναι 29 ετών και παραδέχθηκε 137 αδικήματα που όλα μαζί δημιουργούν «μία υπόθεση συνεχούς αυξανόμενης διαφθοράς» σύμφωνα με τον δικαστή Philip Parker.

«Η συμπεριφορά σου ήταν απαράδεκτη, επίμονη, χειριστική και απάνθρωπη» είπε ο δικαστής στον κατηγορούμενο Falder κατά τη διάρκεια της δίκης του στο Μπέρμιγχαμ, όπως αναφέρεται στο CNNi.

Ο 29χρονος προσποιούνταν μία μελαγχολική καλλιτέχνη που ζητούσε, μέσω διαδικτύου, από νέους και εφήβους να της στείλουν αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Αφού λάμβανε τις «αρρωστημένες εικόνες» απειλούσε τους νέους πως θα τους εκθέσει στην οικογένειά τους, στους φίλους τους, στους εργοδότες τους και στους συμμαθητές τους.

Μέχρι τη στιγμή που συνελήφθη είχε «πλησιάσει» περισσότερους από 300 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, ενώ 45 από τα θύματά του και εκπροσωπήθηκαν στη δίκη του τη Δευτέρα.

Οι κατήγοροι τον περιέγραψαν ως έναν άντρα που ζούσε δύο ζωές: το πρωί ήταν ένας απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στον τομέα της γεωφυσικής, ενώ το βράδυ έπαιρνε το ρόλο του παιδόφιλου.

Μερικά από τα εγκλήματα του 29χρονου παρουσιάζονταν από τον ίδιο σε forums του «σκοτεινού διαδικτύου», όπου οι χρήστες μοιράζονται και μιλούν ανοιχτά για πράξεις τους όπως βιασμοί, δολοφονίες, βασανιστήρια, παιδοφιλία.

Πώς ξέφευγε από τις Αρχές

Ο Falder κατά τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ξεφύγει από τους ερευνητές αρκετές φορές.

19133898


Πηγή: EPA / NCA / HANDOUT

Το 2012, οι Αρχές τον είχαν εντοπίσει με το ψευδώνυμο “inthegarden” σε ένα forum το οποίο ονομάζονταν “Hurt 2 The Core (H2TC)”, στο οποίο αναρτούσε φωτογραφίες ενός έφηβου κοριτσιού. Το ίδιο έτος, οι Αρχές χαρακτήρισαν το H2TC ως το χειρότερο site παγκοσμίως.

Βέβαια, δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον Falder, αλλά τρία χρόνια μετά (2015), αντιλήφθηκαν πως ήταν το ίδιο πρόσωπο με δύο άλλα usernames που είχαν εντοπιστεί σε δύο παρόμοια forums με το H2TC.

Έχοντας λοιπόν ως στόχο την ταυτοποίησή του, ο Οργανισμός Εθνικού Εγκλήματος της Βρετανίας (NCA) δημιούργησε μία επιχείρηση που συμμετείχαν αξιωματικοί επιβολής του νόμου, η βρετανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την Εσωτερική Ασφάλεια, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας και η Europol.

Η μεγάλη αυτή επιχείρηση κατάφερε το 2017 να ταυτοποιήσει τον Falder και να προχωρήσει στη σύλληψή του τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Ο κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει τουλάχιστον 70 διαφορετικές ηλεκτρονικές ταυτότητες, ώστε να κρύβει τα ίχνη του.

Πληροφορίες από CNNi / 'Sadistic' UK academic sentenced to 32 years in prison for pedophilia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ