ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Λε Ντριάν σε Ρωσία και Ιράν για συζήτηση περί Συρίας

Επίσκεψη Λε Ντριάν σε Ρωσία και Ιράν για συζήτηση περί Συρίας
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρωσία και το Ιράν εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία.

«Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό» στη Συρία αν δεν γίνει τίποτα, είπε ο Λε Ντριάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να συζητήσει περί Συρίας αφού η κατάσταση που επικρατεί είναι ανησυχητική, αφού δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασαν στον κουρδικόθύλακα της Αφρίν, προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή λόγω του αυξημένου κινδύνου ένοπλων μαχών με τους Τούρκους που βρίσκονται στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση της Δαμασκού, μέσω κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, ότι κυβερνητικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στο Αφρίν για να πολεμήσουν εναντίον των «Τούρκων εισβολέων».

Για βομβαρδισμούς από τουρκικές δυνάμεις μιλούν συριακά μέσα ενημέρωσης

Τα συριακά δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές αφού μπήκαν στο Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της επίθεσης του τουρκικού στρατού.

«Η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη φωνή του καθήκοντος και έστειλε σήμερα στρατιωτικές μονάδες (...) για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της ενότητας του εδάφους και των συνόρων της Συρίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των YPG Νούρι Μαχμούντ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό καντόνι Αφρίν, έπειτα από συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν την πόλη Αφρίν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την επίθεση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τα νότια σύνορά της.

«Η (συριακή ανάπτυξη) σταμάτησε χθες... Σταμάτησε», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους έπειτα από μια ομιλία στο κοινοβούλιο.

Στην ερώτηση αν η ανάπτυξη συριακών δυνάμεων σταμάτησε έπειτα από συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε: «Ναι, σταμάτησε έπειτα από εκείνες τις συνομιλίες».

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε προειδοποιήσεις απέναντι στη Δαμασκό, λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αντικρούσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων μαχητών (YPG).

«Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε:

Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη.

Λαβρόφ: Προτείνει διάλογο Άγκυρας και Δαμασκού, αναγνωρίζοντας τις «προσδοκίες των Κούρδων»

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλειά της μέσω του διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Μόσχα «αναγνωρίζει τις προσδοκίες των Κούρδων».

«Είμαστε σταθερά υπέρ του να επιλύονται οποιαδήποτε προβλήματα, στη Συρία ή οπουδήποτε αλλού, με προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου κράτους, στη δεδομένη περίπτωση της Συρίας», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και ότι «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις οποιεσδήποτε απόπειρες γίνονται για να προωθηθούν άλλες πολιτικές στο ζήτημα αυτό, στη Συρία και στην περιοχή γενικότερα, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του Κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Λαβρόφ: Προτείνει διάλογο Άγκυρας και Δαμασκού, αναγνωρίζοντας τις «προσδοκίες των Κούρδων»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ