ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζική οργή μετά τον βανδαλισμό πολεμιστή του «Πήλινου Στρατού» στις ΗΠΑ

Κινεζική οργή μετά τον βανδαλισμό πολεμιστή του «Πήλινου Στρατού» στις ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/CIRO FUSCO

Έξαλλες είναι οι κινεζικές αρχές -και όχι άδικα- με την κλοπή του αντίχειρα ενός πήλινου στρατιώτη, ηλικίας 2.000 ετών, την ώρα που το άγαλμα βρισκόταν σε αμερικανικό μουσείο.

Η Κίνα είχε δανείσει το αρχαίο άγαλμα, ηλικίας 2.000 ετών, στο Ινστιτούτο Φράνκλιν της Φιλαδέλφεια και εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον βανδαλισμό του, ζητώντας από τις αμερικανικές αρχές την παραδειγματική τιμωρία του δράστη.

Το άγαλμα, η αξία του οποίου αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, θεωρείται αναντικατάστατο κομμάτι της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομίας.

«Ζητάμε από τις ΗΠΑ να τιμωρήσουν παραδειγματικά όσους το έκαναν αυτό» είπε στην κινεζική εφημερίδα Beijing Youth Daily ο διευθυντής του Κέντρου Ανταλλαγής Αρχαιοτήτων της κινεζικής επαρχίας Σαανσί.

Οι πήλινοι στρατιώτες χρονολογούνται στο 209 π.Χ., την εποχή της δυναστείας Τσιν. Ο στρατός από τους μαχητές αυτούς κατασκευάστηκαν για να φυλάνε τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang.

Ο «Πήλινος Στρατός» ή «Στρατός από τερακότα» είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ήρθε στο φως όταν ένας Κινέζος αγρότης προσπάθησε να ανοίξει πηγάδι στην περιοχή Σαανσί.

Ποιος έκλεψε τον αντίχειρα

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνέλαβαν τον Μάικλ Ροχάνα από το Ντέλαγουερ για την κλοπή του αντίχειρα. Ο άντρας έδινε το «παρών» σε μια εκδήλωση στο μουσείο και μαζί με κάποιους φίλους του μπήκε στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο πολεμιστής και έβγαλε μια σέλφι μαζί του.

Στη συνέχεια, όπως φαίνεται από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, ο Ροχάνα έτεινε το χέρι του προς το άγαλμα και του έσπασε τον αντίχειρα για να τον πάρει μαζί του στο σπίτι…

Ένας εργαζόμενος του μουσείου αντελήφθη στις 8 Ιανουαρίου ότι ο αντίχειρας έλειπε και το αρμόδιο τμήμα του FBI ανέλαβε τις έρευνες.

Ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στο μουσείο μαζί με τον άντρα είπε στις αρχές ότι κατά την επιστροφή τους στο Ντέλαγουερ, Ροχάνα καυχιόταν ότι είχε πάρει τον αντίχειρα από το μουσείο.

Όταν ο πράκτορας του FBI Τζέικομπ Άρτσερ πήγε να ανακρίνει τον Ροχάνα, τον ρώτησε εάν έχει κάτι που θα ήθελε ναεπιστρέψει στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

Τότε, ο άντρας πήγε στο γραφείο του, άνοιξε ένα συρτάρι και έβγαλε από μέσα τον αντίχειρα.

Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για κλοπή «αντικειμένου πολιτιστικής κληρονομιάς» από μουσείο, την απόκρυψή του και τη μεταφορά του σε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο άντρας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 13 Φεβρουαρίου και, όπως αναφέρει το CNNi, δεν απάντησε στο αίτημά του για δήλωση.

Επικρίσεις στα social media

Η πράξη του αυτή έχει προκαλέσει «κύμα» αντιδράσεων στην Κίνα, με αρκετούς χρήστες κοινωνικών δικτύων να ασκούν έντονη κριτική στο μουσείο.

«Γιατί δεν ήταν μέσα σε γυάλινη προθήκη;» διερωτήθηκε ένας χρήστης του Weibo.
Το Κέντρου Ανταλλαγής Αρχαιοτήτων του Σαανσί σκοπεύει να στείλει δύο ειδικούς στις ΗΠΑ για να επιδιορθώσουν τον αντίχειρα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Τα τελευταία 40 χρόνια, ο κέντρο έχει οργανώσει πάνω από 260 εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, με τους μαχητές σε πρώτο πλάνο. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο» είπε ένας αξιωματούχος στο ίδιο πρακτορείο.

Chinese anger after terracotta warrior's thumb stolen in US, by Ellie Kaufman and Ben Westcott

ΔΗΜΟΦΙΛΗ