ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κίνηση καλής θέλησης από τον Ζάεφ: Απομακρύνει και αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό

Νέα κίνηση καλής θέλησης από τον Ζάεφ: Απομακρύνει και αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό
REUTERS/Ognen Teofilovski/φωτογραφία αρχείου

Πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων κερδίζει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, που, μετά την αλλαγή της ονομασίας τόσο του αεροδρομίου των Σκοπίων, όσο και του διεθνούς αυτοκινητοδρόμου, συνεχίζει τις κινήσεις «καλής θέλησης», ξηλώνοντας και αγάλματα από το κέντρο της πόλης.  

Ήδη απομακρύνθηκε το πρώτο από τα αγάλματα που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού. Πρόκειται για το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή "Κιόσετο", όπως ήταν ευρύτερα γνωστό το στέλεχος του VMRO τον 19o αιώνα, που «κατέβηκε» τα ξημερώματα από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μεταφέρθηκε στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου.

Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί εκεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος "Σκόπια 2014", που υλοποιούσε η απελθούσα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες μέρες πριν, με απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ αποσύρθηκαν και οι πινακίδες του αεροδρομίου, που από "Μέγας Αλέξανδρος" μετονομάστηκε σε "Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων", ενώ ο αυτοκινητόδρομος μετονομάστηκε από "Μέγας Αλέξανδρος" σε "Δρόμο Φιλίας".

Με αυτές τις κινήσεις του ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να κερδίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων, καθώς αφαιρώντας σύμβολα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό, φαίνεται να είναι εκείνη η πλευρά της διαπραγμάτευσης που προβαίνει σε υποχωρήσεις.

Παράλληλα με τις κινήσεις καλής θέλησης, ο Ζόραν Ζάεφ έπλεξε χθες και το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «ειλικρινή», προσθέτοντας πως «πιστεύει ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να είναι κανείς αληθινός. Ο ομόλογός μου στην άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας, είναι ειλικρινής. Πιστεύει ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι καλή εξέλιξη για τη χώρα του. Ξέρω ότι η λύση στο θέμα της ονομασίας είναι πολύτιμη για τη χώρα μου. Αλλά και η περιοχή ασφαλώς θα κερδίσει από την λύση του προβλήματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Εκτίμησε δε πως τα δυσκολότερα εμπόδια είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης καθώς και η εγγύηση ότι η λύση θα είναι οριστική και θα προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών.

Τόνισε ακόμη ότι τα Σκόπια δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, ενώ αναφερόμενος στην αφαίρεση του ονόματος του Μ. Αλεξάνδρου από το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού προς την Ελλάδα, σημείωσε: «Οι πράξεις μας δείχνουν την καλή μας βούληση και δείχνουν ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις», τόνισε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα συμφώνησε να άρει τα εμπόδια στη διαδικασία επικύρωσης της δεύτερης φάσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της πΓΔΜ με την ΕΕ, να ανοίξει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου και να ξεκινήσει τις ενέργειες για το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ