ΚΟΣΜΟΣ

Χαν: Μέχρι το καλοκαίρι η πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και πΓΔΜ

Χαν: Μέχρι το καλοκαίρι η πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και πΓΔΜ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ANDREJ CUKIC

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα «Die Welt», οι πολίτες των χωρών αυτών «αξίζουν αυτή τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική».

«Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφάρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία, για παράδειγμα, έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος» τόνισε ο Χαν.

Στις αρχές του μήνα, ο κ. Χαν είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ότι σε πρώτη φάση «δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων».

Μέρκελ: Προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ είναι οι μεταρρυθμίσεις

Η δήλωσή του αυτή ήρθε μετά από ερώτημα εάν η γειτονική χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ε.Ε., σε περίπτωση που λυθεί το ονοματολογικό.

«Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» είχε δηλώσει τότε ο κ. Χαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ