ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τα νεογέννητα

Οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τα νεογέννητα
REUTERS/ Bassam Khabieh

Κάθε χρόνο, περίπου 2,6 εκατομμύρια νεογέννητα μωρά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν τον πρώτο μήνα της γέννησης τους, παγκοσμίως, ωστόσο σε κάποιες χώρες, οι συνθήκες δεν ευνοούν την επιβίωσή τους, με τον αριθμό των θανάτων να είναι πιο τραγικός από άλλες. 

Έκθεση της Unicef που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη βαθμολόγησε την βρεφική θνησιμότητα παγκοσμίως, για το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μεγαλύτερη θνησιμότητα παρατηρείται στο Πακιστάν, όπου 1 στα 22 μωρά δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή πριν συμπληρώσουν τον πρώτο τους μήνα. Από την άλλη, η χώρα με την χαμηλότερη θνησιμότητα είναι η Ιαπωνία, όπου σημειώνεται ένας θάνατος ανά 1.111 γεννήσεις.

Ακόμη ένα στοιχείο της έκθεσης που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας νεογέννητων από χώρες όπως η Κούβα, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη.

Οι 10 χώρες με την μεγαλύτερη θνησιμότητα

  1. Πακιστάν
  2. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
  3. Αφγανιστάν
  4. Σομαλία
  5. Λεσότο
  6. Γουινέα-Μπισσάου
  7. Νότιο Σουδάν
  8. Ακτή Ελεφαντοστού
  9. Μάλι
  10. Τσαντ

Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν ζήσει τον πόλεμο, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο επικεφαλής Υγείας της Unicef, Στέφαν Πίτερσον, ο οποίος βοήθησε στην διεξαγωγή και την ανασκόπηση της έκθεσης, όπως αναφέρει το CNNi.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση για τις χώρες αυτές, καθώς δεν έχουν επενδυθεί χρήματα για υπηρεσίες υγείας», είπε ο ίδιος. «Κάποιες από αυτές τις χώρες ξοδεύουν μόνο το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην υγεία, ενώ το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 5%», σημείωσε.

180220a3

Οι 10 χώρες με την μικρότερη θνησιμότητα

  1. Ιαπωνία
  2. Ισλανδία
  3. Σιγκαπούρη
  4. Φινλανδία
  5. Σλοβενία
  6. Εσθονία
  7. Κύπρος
  8. Νότια Κορέα
  9. Νορβηγία
  10. Λουξεμβούργο

«Αυτές είναι οι χώρες που εδώ και πολύ καιρό δίνουν έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας, τόσο για το μωρό, όσο και την μητέρα», σύμφωνα με τον Πίτερσον.

«Εκπαιδεύουν τις γυναίκες. Γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν την εφηβική εγκυμοσύνη και έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Οι μαίες μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους και έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα», τονίζει.

Στην έκθεσή της η Unicef σημειώνει πως η επιβίωση ενός νεογέννητου φαίνεται να συνδέεται στενά με το εισόδημα της χώρας που γεννιέται. Κατά μέσο όρο, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1 στα 333 νεογνά, σε σύγκριση με το ποσοστό θανάτων των χωρών χαμηλού εισοδήματος που είναι 1 στα 37.

Τα μωρά που γεννιούνται από τις φτωχότερες οικογένειες είναι περισσότερο από 1,4% πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται στις πλουσιότερες οικογένειες, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, το εισόδημα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα.

Οι κύριες αιτίες που οδηγούν στον θάνατο τα νεογνά είναι ο πρόωρος τοκετός, οι επιπλοκές, λοιμώξεις όπως σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και πνευμονία. Πολλά από αυτά τα αίτια μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει παντού.

Η μείωση των θανάτων αυτών προϋποθέτει την πρόσβαση σε καθαρό νερό, λειτουργικές εγκαταστάσεις υγείας, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό…

«Ενώ έχουμε μειώσει στο μισό τον αριθμό των θανάτων μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, δεν έχουμε σημειώσει αντίστοιχη πρόοδο για τον τερματισμό των θανάτων μεταξύ παιδιών μικρότερων του ενός μηνός», δήλωσε η Ενριέττα Φόρ, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef. «Δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των θανάτων μπορούν να προληφθούν, είναι σαφές ότι αποτυγχάνουμε να προστατεύσουμε τα φτωχότερα μωρά του κόσμου», σημείωσε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, το μέσο ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας είναι 27 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις, αναφέρει η έκθεση. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το ποσοστό αυτό είναι 3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις.

Τα νεογέννητα στις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου για να γεννηθεί κανείς, είναι έως 50 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με εκείνα στα ασφαλέστερα μέρη του κόσμου.

Αυτό το μήνα, η Unicef ξεκινάει μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα “Every Child ALIVE” (ΖΩΗ για κάθε παιδί), για να απαιτήσει και να προσφέρει οικονομικά προσιτές και ποιοτικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης για τα νεογέννητα σε όλο τον κόσμο. Μέσω της εκστρατείας, η οργάνωση απευθύνει επείγουσα έκκληση σε κυβερνήσεις, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δωρητές, τον ιδιωτικό τομέα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να κρατήσουν στη ζωή κάθε παιδί με:

  • Την πρόσληψη, την κατάρτιση, τη διατήρηση και τη διαχείριση επαρκούς αριθμού γιατρών, νοσοκόμων και μαιών με εμπειρία στη μητρική και τη νεογνική φροντίδα.
  • Την εξασφάλιση καθαρών, λειτουργικών υγειονομικών εγκαταστάσεων εξοπλισμένων με παροχή νερού, σαπούνι και ηλεκτρικό ρεύμα, προσβάσιμων σε κάθε μητέρα και μωρό.
  • Καθιστώντας προτεραιότητα να παρέχονται σε κάθε μητέρα και μωρό τα σωτήρια φάρμακα και ο εξοπλισμός που χρειάζονται για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή – και
  • Με την ενδυνάμωση των εφήβων κοριτσιών, των μητέρων και των οικογενειών ώστε να απαιτούν και να λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ