ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων

Ακιντζί: Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων
REUTERS/Pierre Albouy

Τη θέση ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων και να υπάρξει μόνιμη λύση εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προχωρώντας σε νέες προκλήσεις για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο καιρό στον τομέα της ενέργειας.

«Εάν δεν μπορούν αν το κάνουν αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ενδιάμεση φόρμουλα για το θέμα των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας» δήλωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας τη θέση που διατύπωσε και προ ημερών για κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους.

Μάλιστα, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι οι «μονομερείς προσπάθειες» των Ελληνοκυπρίων «δημιουργούν ένταση» και ανέφερε ότι θα πρέπει να αντληθούν διδάγματα από αυτές τις εξελίξεις.

«Η ένταση θα υπάρξει αν δεν γίνει αποδεκτό το δικαίωμα και των δύο κοινοτήτων σε αυτόν τον πλούτο και αν αυτό δεν αξιοποιηθεί για τη συνεργασία, όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Τι είπε ο Μακρόν στον Ερντογάν για την κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως ανησυχεί για τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τονίζοντας «την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η Κύπρος κατηγόρησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον ενός ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου, σε μια αντιπαράθεση για τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ