ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Η Μόσχα να φροντίσει για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Γκούτα

Ουάσινγκτον: Η Μόσχα να φροντίσει για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Γκούτα
REUTERS/Bassam Khabieh

Μήνυμα στη Μόσχα, βασικό σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, να φροντίσει για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Γκούτα μετά και τη σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητήθηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες, στέλνει η Ουάσινγκτον, καθώς συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες επιθέσεις και το σφυροκόπημα του οχυρού των ανταρτών προ των πυλών της Δαμασκού.

«Το συριακό καθεστώς και οι ρώσοι και ιρανοί υποστηρικτές του συνεχίζουν να επιτίθενται στην Ανατολική Γκούτα, ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο της Δαμασκού, παρά την κατάπαυση του πυρός που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter.

«Η Ρωσία διαθέτει την επιρροή που χρειάζεται για να τερματιστούν αυτές οι επιχειρήσεις, εάν αποφασίσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εκεχειρία (που ζήτησε) ο ΟΗΕ», συνέχισε η Νάουερτ σε δηκτικό τόνο.

«Οι ΗΠΑ καλούν να σταματήσουν αμέσως οι επιθετικές επιχειρήσεις και να επιτραπεί επειγόντως η πρόσβαση στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής, προκειμένου να φροντίσουν τους τραυματίες και να διανείμουν απολύτως απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Ρωσία διέταξε να τεθεί σε εφαρμογή μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στην Ανατολική Γούτα «την 27η Φεβρουαρίου από τις 09:00 ως τις 14:00», ανέφερε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ακόμη τη Δευτέρα σε αυτή την τεράστιας έκτασης περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάντως η ένταση του σφυροκοπήματος έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο 48ωρο.

Η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και βολών του πυροβολικού στην Ανατολική Γούτα έχει στοιχίσει κατά πληροφορίες της ίδιας ΜΚΟ τη ζωή 550 και πλέον αμάχων από τη 18η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ