ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γούτα παρά την επιβολή της πεντάωρης εκεχειρίας

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Γούτα παρά την επιβολή της πεντάωρης εκεχειρίας
REUTERS/Bassam Khabieh

Παρά την επιβολή πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην ανατολική Γούτα της Συρίας, ο ΟΗΕ επαναβεβαιώνει πως συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

«Έχουμε αναφορές από σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Γούτα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Στο μεταξύ οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ο ίδιος.

«Προφανώς η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την είσοδο αυτοκινητοπομπών ή την απομάκρυνση των ασθενών», πρόσθεσε.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αν υπήρξε ποτέ ζήτημα ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία για διάστημα 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Λέρκε.

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων «είναι αδύνατο για εμάς να κάνουμε πολλά στην ανατολική Γούτα», πρόσθεσε ο Λέρκε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς και τραυματίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανάγκη να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.

«Όμως δεν έχουμε ενημέρωση ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ή ότι πρόκειται να συμβεί τώρα», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ