ΚΟΣΜΟΣ

Η Walt Disney θα επενδύσει 2 δισεκ. ευρώ στη Disneyland

Η Walt Disney θα επενδύσει 2 δισεκ. ευρώ στη Disneyland
EPA/JENS KALAENE

Η Walt Disney Company ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της για επένδυση ύψους 2 δισεκ. ευρώ προκειμένου να επεκτείνει το θεματικό της πάρκο στη Γαλλία, τη Disneyland Paris, τον πλήρη έλεγχο του οποίου ανέλαβε πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος Ρόμπερτ Ίγκερ ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει τρεις νέες περιοχές που θα βασίζονται σε σούπερ ήρωες της Marvel, όπως ο Spider-Man και ο Hulk, καθώς και στις ταινίες Frozen και Star Wars, και θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από το 2021.

«Το σχέδιο επέκτασης είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια της Disneyland Paris από τότε που άνοιξε το 1992 και υπογραμμίζει τη δέσμευση της εταιρίας στη μακροπρόθεσμη επιτυχία του πάρκου ως ορόσημου για το εμπορικό σήμα της Disney στην Ευρώπη», ανέφερε η Walt Disney.

Η Disneyland Paris είναι το θεματικό πάρκο με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων ανατολικά του Παρισιού, σε μία τεράστια έκταση, αν και μόνο το ήμισυ αυτής έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρίας για το 2016.

Με πάνω από 320 εκατ. επισκέπτες να περνούν τις πύλες της από το 1992, στο πάρκο αντιστοιχεί το 6,2% των τουριστικών εσόδων της χώρας ενώ απασχολεί περίπου 16.000 άτομα.

Παρόλα ταύτα, η Euro Disney βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς προέβη σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για τον αριθμό των επισκεπτών και ανέλαβε υπερβολικό χρέος. Η Walt Disney ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρίας τον Ιούνιο του 2017 και προχώρησε διαγραφή των μετοχών της από το χρηματιστήριο.

Η νέα επενδυτική της κίνηση έρχεται την ώρα που καταγράφεται ανάκαμψη στο γαλλικό τουρισμό μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τη Νίκαια και άλλες πόλεις.

Η Euro Disney είχε το 2016 καθαρές ζημίες 858 εκατ. ευρώ, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 10% στα 13,4 εκατ.

Ωστόσο, το 2017 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά για τη γαλλική πρωτεύουσα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Η Disneyland Paris περιλαμβανει δύο θεματικά πάρκα – το Disneyland Park και το Walt Disney Studios Park. Έχει επτά ξενοδοχεία με περίπου 5.800 κλίνες, δύο εκθεσιακά κέντρα και ένα γήπεδο γκολφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ