ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μετά τον Γουίνι το αρκουδάκι, θύμα λογοκρισίας και το γράμμα Ν

Κίνα: Μετά τον Γουίνι το αρκουδάκι, θύμα λογοκρισίας και το γράμμα Ν
EPA/HOW HWEE YOUNG/φωτογραφία αρχείου

Με το γράμμα Ν τα… έβαλαν οι Κινέζοι, καθώς το εκτόπισαν –προσωρινά-από το διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την δριμύτατη κριτική για την προσπάθεια του προέδρου Σι Ζιπίνγκ να μείνει αμετακίνητος στην προεδρική καρέκλα.

Την Κυριακή το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση από το Σύνταγμα του άρθρου που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες, ανοίγοντας τον δρόμο στον Σι Ζιπίνγκ να παραμείνει στην προεδρία και πέραν του 2023, οπότε και λήγει η δεύτερη θητεία του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως πρόθεση του Σι Ζιπίνγκ να μείνει εσαεί στην εξουσία, γεγονός που πυροδότησε κύμα σφοδρής κριτικής κι έτσι οι υπεύθυνοι λογοκρισίας έπιασαν αμέσως δουλειά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Στο στόχαστρό τους μπήκαν λέξεις, φράσεις, ακόμη και μεμονωμένα γράμματα, όπως το Ν, τα οποία έκριναν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις επιθέσεις ενάντια στην απόφαση του Πεκίνου να καταργήσει τα συνταγματικά όρια για τη θητεία του προέδρου.

Σύμφωνα με μια λίστα που καταρτίστηκε και ανανεώνεται διαρκώς από την ιστοσελίδα China Digital Times, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Weibo «μπλοκάρονται» μια σειρά από λέξεις και φράσεις όπως:

-Δέκα χιλιάδες χρόνια (万岁), ουσιαστικά πρόκειται για μια κινεζική φράση αντίστοιχη με το «ζήτω».
-Διαφωνώ (不同意)
-Σι Τσετούνγκ (习泽东), που είναι ένας συνδυασμός από τα ονόματα του Σι Ζιπίνγκ και του Μάο Τσετούνγκ
-Αδιάντροπος (不要脸)
-Ισόβια (终身)
-Λατρεία προσωπικότητας (个人崇拜)
-Μεταναστεύω (移民)
-Αθανασία (长生不老)

Επιπλέον, λογοκρίνεται και το όνομα του Γιουάν Σικάι, ενός πρώην προέδρου της Κίνας, που είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει τη μοναρχία στη χώρα, ενώ στη λίστα των απαγορεύσεων περίοπτη θέση έχουν και οι τίτλοι δύο βιβλίων του Τζορτζ Όργουελ, «1984» και «Η φάρμα των ζώων».

Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η απαγόρευση του συμφώνου Ν, με τους ειδικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που την προκάλεσε, αν και λίγο αργότερα η χρήση του συγκεκριμένου γράμματος αποκαταστάθηκε.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, είχε αποκλειστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα και ο Γουίνι το αρκουδάκι, γιατί στο παρελθόν, είχε συγκριθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, και στο Πεκίνο είναι πολύ επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για την προστασία της εικόνας του αρχηγού του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ