ΚΟΣΜΟΣ

Η Αρμενία ακύρωσε συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία

Η Αρμενία ακύρωσε συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/WAEL HAMZEH

Η Αρμενία προχώρησε στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία - ορόσημο με στόχο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν τα κοινά τους σύνορα.

«Έπειτα από συζητήσεις, ο πρόεδρος (Σερζ) Σαρκισιάν υπέγραψε ένα διάταγμα και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέκρινε τη διαδικασία της ακύρωσης των πρωτοκόλλων που υπογράφθηκαν την 10η Οκτωβρίου του 2009» αναφέρει το γραφείο τύπου του προέδρου της χώρας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην εναποθέσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκία στους ώμους των επόμενων γενεών».

«Όμως η Άγκυρα… δεν έκανε ούτε ένα βήμα για την επικύρωση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά επιπλέον δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν σκόπευε να το κάνει» τόνισε ο Σαρκισιάν.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αρμενίας πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εφόσον η τουρκική πλευρά επιδείκνυε την ίδια βούληση».

Για την ώρα, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ