ΚΟΣΜΟΣ

Ασθενής στην Κένυα υποβλήθηκε κατά λάθος σε... επέμβαση στον εγκέφαλο

Ασθενής στην Κένυα υποβλήθηκε κατά λάθος σε... επέμβαση στον εγκέφαλο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MOHAMMED BADRA

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ένας νευροχειρουργός που εργάζεται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κένυας, αφού εγχείρισε στον εγκέφαλο… λάθος ασθενή.

Αυτό το σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων είναι το τελευταίο κατά σειρά που συγκλονίζει το Εθνικό Νοσοκομείο Κενυάτα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις που διέπραξαν μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού σε βάρος ασθενών και την απαγωγή ενός βρέφους.

Ο χειρουργός, δύο νοσοκόμες κι ένας αναισθησιολόγος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας σχετικά με αυτήν τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε «ο λάθος ασθενής», τονίζεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η υπουργός Υγείας, Σίσιλι Καριούκι, αποφάσισε επίσης να παύσει προσωρινά των καθηκόντων του τον διοικητή του νοσοκομείου.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Daily Nation, δύο άνδρες διακομίστηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο. Ο ένας εκ των ασθενών έπρεπε να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο για να του αφαιρεθεί ένα αιμάτωμα ενώ ο δεύτερος έπρεπε να υποβληθεί σε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση ενός οιδήματος.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε αιμάτωμα στον εγκέφαλο του ασθενούς, τον οποίο εκείνη τη στιγμή χειρουργούσαν και ότι ο ασθενής αυτός δεν ήταν ο σωστός.

Το νοσοκομείο εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη» για το περιστατικό και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί «την ασφάλεια και την υγεία του ασθενούς». Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής «αναρρώνει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ