ΚΟΣΜΟΣ

Άρρωστος ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του κόσμου - Φόβοι για την εξαφάνιση του είδους

Άρρωστος ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του κόσμου - Φόβοι για την εξαφάνιση του είδους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/DAI KUROKAWA

Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που έχει απομείνει σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Σουδάν, είναι σοβαρά άρρωστος και εκφράζονται φόβοι ότι το σπάνιο αυτό είδος οδεύει προς της εξαφάνισή του.

Το πάρκο Ol Pejeta Conservancy, στην κεντρική Κένυα, φιλοξενεί τον 45χρονο Σουδάν και δύο θηλυκούς λευκούς ρινόκερους, την Φατού και την Ναχίν.

Η είδηση όμως της αδιαθεσίας του διάσημου Σουδάν προκαλεί θλίψη γιατί μέχρι στιγμής, δεν κατάφερε να διαιωνίσει το είδος του.

Πέρυσι, το προφίλ του Σουδάν εμφανίστηκε στην εφαρμογή γνωριμιών, Tinder. Μέσω της καμπάνιας αυτής, οι φύλακες του πάρκου προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να προχωρήσει σε «θεραπεία γονιμότητας», γιατί όλες οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα ώστε να ζευγαρώσει ο ρινόκερος με φυσικό τρόπο απέτυχαν.

«Δεν νομίζω ότι θα αντέξει για πολύ ακόμη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ol Pejeta, Ελοντί Σαμπέρ. Σύμφωνα με την ίδια, ο Σουδάν προσβλήθηκε από λοίμωξη πέρυσι στο δεξί του πόδι. Κατάφερε και την ξεπέρασε όμως τον «ξαναχτύπησε». Αυτή τη φορά τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου εύκολα για τον ηλικιωμένο ρινόκερο.

Εάν οι υπεύθυνοι δουν πως ο Σουδάν υποφέρει και δεν υπάρχουν ελπίδες να γίνει καλά, τότε θα προχωρήσουν στην ευθανασία του. Για την ώρα, σύμφωνα με την Σαμπέρ, τρώει και περπατάει, όμως ελάχιστα και με κόπο.

Οι άνθρωποι του Ol Pejeta νοιάζονταν πολύ για τον Σουδάν. Ειδικά εκπαιδευμένοι ένοπλοι φρουροί φυλάσσουν συνεχώς τόσο τον ίδιο όσο και τους θηλυκούς ρινόκερους. Οι υπεύθυνοι του πάρκου έχουν τοποθετήσει ραδιοπομπούς στα ζώα, ενώ στέλνουν ινκόγκνιτο φύλακες σε γειτονικές κοινότητες, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την λαθροθηρία.

Αυτό συμβαίνει γιατί στην Ασία οι ρινόκεροι αποτελούν στόχους λαθροθηρών, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι τα κέρατά τους θεραπεύουν διάφορες ασθένειες.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι το κέρατο ρινόκερου γίνεται όλο και προσοδοφόρα επιχείρηση, περισσότερο και από τα ναρκωτικά.

Με πληροφορίες από: The world's last male northern white rhino is on death watch

By Faith Karimi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ