ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εκλογική «σιγή» πριν τις κάλπες της Κυριακής

Ιταλία: Εκλογική «σιγή» πριν τις κάλπες της Κυριακής
Φωτογραφία Αρχείου EPA/ALESSANDRO DI MARCO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογική σιγή επικρατεί στην Ιταλία έπειτα από δύο μήνες προεκλογικής εκστρατείας στην οποία κυριάρχησαν θέματα σχετικά με τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομική ανάκαμψη. Αύριο, Κυριακή, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Κάθε σχόλιο απαγορεύεται στα μέσα ενημέρωσης μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής, για αυτές τις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να οδηγήσουν στην άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων και σε ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία για κανένα κόμμα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να εξασφαλίζει πλειοψηφία, επέλεξε να κάνει την τελευταία προεκλογική εμφάνισή του στη Νάπολη. Και αυτό γιατί στη νότια Ιταλία το αποτέλεσμα εμφανίζεται πιο αμφίρροπο από ποτέ. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας στον ιταλικό Νότο, με τη στήριξη του Αντόνιο Ταγιάνι, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Ταγιάνι έχει άλλωστε επιλέξει για πρωθυπουργό της κυβέρνησής του – εφόσον εκλεγεί – αφού ο ίδιος έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και δεν έχει δικαίωμα να αναλάβει δημόσιο αξίωμα μέχρι το 2019.

«Ο Ταγιάνι έχει ήδη σκεφθεί ένα πρόγραμμα για τις υποδομές του Νότου, που μπορεί να υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Σ' αυτό προτίθενται τα άμεσα μέτρα μας για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων» εξήγησε.

Στο Μιλάνο, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, ο νεαρός σύμμαχος του Μπερλουσκόνι σ' αυτές τις εκλογές, διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι «από την Δευτέρα η Λέγκα θα κυβερνά τη χώρα». Επανέλαβε επίσης τις γνωστές θέσεις του κατά των Βρυξελλών και των μεταναστών που έβαλαν «φωτιά» στην προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώπιον υποστηρικτών του στη Φλωρεντία, ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι χλεύασε τις παλιές, «ανακυκλωμένες» υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι και κάλεσε τους Ιταλούς να ρίξουν μια «χρήσιμη ψήφο» κατά της ακροδεξιάς που στις αυριανές εκλογές θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ποσοστά ακόμη και το 20%. «Το λέω στους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και στους μετριοπαθείς: μόνο η ψήφος υπέρ του PD εγγυάται ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα στα χέρια του Ματέο Σαλβίνι», προειδοποίησε, αναφερόμενος επίσης και στην απειλή μιας μετεκλογικής συνεργασίας της Λέγκας κα του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S).

Το Κίνημα από την πλευρά του ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία το βράδυ της Παρασκευής με μια μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη. «Απόψε είναι το τέλος της αντιπολιτευόμενης περιόδου και η αρχή της κυβερνητικής» για το M5S, διαβεβαίωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Κινήματος, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται στην Ιταλία τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την ψηφοφορία. Οι τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις έφερναν τη δεξιά/ακροδεξιά στην πρώτη θέση με ποσοστό 37% (εκ του οποίου 17% για τη Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι και 13% για τη Λέγκα). Ακολουθούσε το M5S με 28%, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων ωστόσο ήταν ακόμη πολύ υψηλός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ