ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας

Ερντογάν: Δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας
REUTERS/Umit Bektas

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή AOZ έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το κλίμα έντασης που επικρατεί στη Μεσόγειο, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως και οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει να συνεργαστούν αναφορικά με τη διαδικασία των γεωτρήσεων.

«Και η νότια και η βόρεια Κύπρος έχουν δικαιώματα στα κυτάσμα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα εξορυχθούν εκεί. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μονομερείς ενέργειες από καμία πλευρά», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Hurriyet Daily News.

«Αν ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να κινηθεί κατά ειλικρινή τρόπο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θα πρέπει να κάνει : Να επιτύχει μία συμφωνία, μέσω διαπραγμάτευσης, με τη βόρεια Κύπρο για το πώς και από ποιον θα συνεχιστούν οι κινήσεις. Οι γεωτρήσεις θα πρέπει να γίνουν από κοινού και η παραγωγή θα πρέπει να μοιραστεί», συμπλήρωσε.

«Τουρκοκύπριος υπουργός»: Η Τουρκία μπορεί να εμποδίσει τις γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ

Ο Ερντογάν, στις ίδιες δηλώσεις, επεσήμανε δε πως η Τουρκία έχει δικό της γεωτρύπανο που μπορεί να κάνει μελέτες στην περιοχή.

«Δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «ίσως η Γαλλία επιχειρήσει να το κάνει με την Total στο μέλλον ή οι ΗΠΑ με το Exxon. Αλλά είναι αδύνατο για μας να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπριών που απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία».

Άγκυρα: «Μονομερείς» οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ