ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ιταλία: Μέτρια συμμετοχή και τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία

Εκλογές Ιταλία: Μέτρια συμμετοχή και τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία
EPA/GIAMPIETRO BISAGLIA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έως τις 17:00 το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδος) η προσέλευση στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που είναι σε εξέλιξη από το πρωί στην Ιταλία ανερχόταν σε 58,5%, σύμφωνα με στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013, διότι πριν πέντε χρόνια, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα, μέχρι το μεσημέρι.

Παράλληλα, προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα. Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά, είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Στην Ρώμη, τριάντα έξι άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών.

Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.

Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ