ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δύσκολη η χορήγηση νέας άδειας πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα στον Κούσνερ

ΗΠΑ: Δύσκολη η χορήγηση νέας άδειας πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα στον Κούσνερ
REUTERS/Carlos Barria

Δύσκολη υπόθεση θα είναι η παροχή ειδικής άδειας για πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες, άρα και στα προεδρικά πρίφινγκ, στον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, όπως δήλωσε ο Τσάρλι Φάλεν, που διευθύνει την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ για τη χορήγηση των αδειών.

«Θα είναι δύσκολο να το ξεπεράσω αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ομοσπονδιακών ερευνών (National Background Investigation Bureau -NBIB) στην διάρκεια ακρόασής του από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας (Senate Select Committee on Intelligence), σύμφωνα με το ABC News.

Αυτή ήταν η απάντησή του προς τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρον Γουάιντεν από το Όρεγκον που τον ρώτησε για το: «αν κάποιος που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις οικονομικές του σχέσεις με ξένους αντιπάλους» μπορεί να λάβει την απαραίτητη άδεια ασφάλειας για τη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών.

Ο Φάλεν δεν είπε κάτι σχετικά με τις οδηγίες που γνωστοποίησε ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι για το ίδιο ζήτημα, ενώ πρόσθεσε: «εάν το κάνεις αυτό, δεν μπορείς να έχεις μία άδεια ασφάλειας». Τονίζοντας ότι όποιος καλείται να λάβει αποφάσεις, θα πρέπει να λάβει υπόψη του, τόσο την ειλικρίνεια του αιτούμενου, όσο και την εμπειρία του.

Αποκλειστικό CNNi: Η Ιβάνκα Τραμπ στο μικροσκόπιο του FBI

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις, ακολούθησε μετά ρωτώντας: «ποια είναι η πιο συχνή αιτία άσκησης εκβιασμού κατά προσώπων;». Ο Φάλεν που είναι βετεράνος σε θέματα ασφάλειας με 30χρονη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στη CIA και στο FBI απάντησε ότι πέρα από τον εκβιασμό, είναι πιο συνηθισμένο για όσους έχουν τέτοιου είδους οικονομικές συναλλαγές «να λαμβάνουν κακές αποφάσεις για τη ζωή τους... Απλά παίρνουν την απόφαση. ‘Η προσωπική μου ζωή αξίζει περισσότερο από τη χώρα μου,’» απάντησε.

Η εφημερίδα «The Washington Post» ανέφερε ότι αξιωματούχοι από τουλάχιστον τέσσερις χώρες συζήτησαν τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τον Κούσνερ, εκμεταλλευόμενοι την αδύναμη θέση του, καθώς η οικογενειακή του επιχείρηση αναζητούσε τρόπους χρηματοδότησης, από το εξωτερικό.

Μετά την κίνηση του Κέλι να δημοσιοποιήσει νέες οδηγίες για την έκδοση των αδειών ασφάλειας, το προσωρινό καθεστώς άδειας που είχε ο Κούσνερ υποβαθμίστηκε, με συνέπεια να μην έχει πρόσβαση στις απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών και η συμμετοχή του στην καθημερινή ενημέρωση του πρόεδρου Τραμπ, από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ που προεδρεύει της επιτροπής, ανέφερε ότι ο Κούσνερ έχει ενημερώσει εκ νέου τα σχετικά κυβερνητικά έγγραφα αιτήσεων, για τις οικονομικές υποχρεώσεις του στο εξωτερικό.

Η κατάθεση του Φάλεν στην επιτροπή της Γερουσίας γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία αναζητούνται τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για γραφειοκρατικούς λόγους και καθυστερήσεις με την έκδοση περίπου 700.000 αδειών ασφάλειας, σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε τον Ιανουάριο το αρμόδιο γραφείο ελέγχου της αμερικανικής κυβέρνησης (Government Accountability Office).

Ο Μπουρ αποκάλυψε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ίδιος με τον γιο του, για το πως ένας 22χρονος, που μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο, «παρά τον ζήλο» που τον διακρίνει για μία θέση εργασίας σε ομοσπονδιακή υπηρεσία, περιμένει σχεδόν έναν χρόνο την έκδοση της άδειας ασφαλείας, προκειμένου να του επιτραπεί η διαχείριση απόρρητων πληροφοριών. «Το βιώνω από πρώτο χέρι και είναι απαράδεκτο για τη νέα γενιά». Ο ίδιος απαίτησε να μάθει την αιτία καθυστέρησης της έκδοσης των αδειών. «Γιατί αργούν τόσο πολύ;» ρώτησε.

Παλιό το σύστημα χορήγησης αδειών

Οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών αποδίδουν την καθυστέρηση σ’ ένα παλιό σύστημα συγκέντρωσης εγγράφων που εφαρμόζεται και χρονολογείται στην περίοδο της κυβέρνησης του Αϊζενχάουερ. Το σύστημα αυτό υπαγορεύει τη διεξαγωγή προσωπικής έρευνας για κάθε υποψήφιο που αιτείται έκδοση άδειας ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο.

Μερικές φορές ακόμη και κάποιος που έχει περάσει από τον σχετικό έλεγχο ασφάλειας, αλλά επιθυμεί ν’ αλλάξει θέση εργασίας, πρέπει να ξαναπεράσει ολόκληρη την διαδικασία ελέγχου όπως και οι νεοεισερχόμενοι σε μια νέα κυβέρνηση.

«Αυτό είναι παράλογο», παρατήρησε ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ, που εκλέγεται στο Μέιν και είναι ανεξάρτητος.

Ένας αξιωματούχος που έχει την ευθύνη για την χορήγηση αδειών ασφάλειας στο υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι το 90% της έρευνας που σήμερα γίνεται με τον ενεργό ρόλο στελεχών, θα μπορούσε να γίνει μέσω της τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ